PORAŽAVAJUĆE BROJKE

U seksualnom roblju najviše djevojaka s Balkana

30.06.2010 u 12:32

Bionic
Reading

Izvještaj UN-a otkriva da se na području Zapadne Europe, naročito u zemljama poput Nizozemske, Španjolske i Njemačke, nalazi impresivna brojka od oko 140.000 zarobljenih prostitutki i da se u trgovini ljudima samo na području EU godišnje okreće 2.500 milijuna eura

Prema izvještaju te vodeće svjetske zajednice zemalja, svake godine određeni broj žena 'plati dug' i može otići dalje, a u 'posao' godišnje uključi oko 70.000 novih seksualnih robinja.

Najveći postotak žena i maloljetnica, njih 32, dolazi s područja Balkana, naročito iz Rumunjske i Bugarske. Iz zemalja bivšeg SSSR-a stiže 19 posto, najviše iz Ukrajine i Moldavije. Iz Južne Amerike stiže oko 13 posto, srednje Europe oko sedam posto, Afrike pet posto i istočne Azije tri posto. UN registrira povećanje broja žena iz Kine, Vijetnama i Kambodže.

Najžešći i najsuroviji trgovci robljem su upravo - Balkanci. Izvještaj pokazuje da su žene u mnogim slučajevima prodali članovi obitelji ili prijatelja, odnosno poznanika. Većina ih je prevarena obećanjima o dobrom poslu na Zapadu. Mnoge ih se drži drogiranima da ne pobjegnu.

Izvještaj također pokazuje tendencije u ponašanju muške europske populacije. Čak 39 Španjolaca priznalo je da je barem jednom platio usluge prostitutke. U Švicarskoj je to 19 posto muškaraca, u Nizozemskoj 14, a u Švedskoj 13 posto.