TISUĆE NA ULICAMA

U Sarajevu prosvjeduju jamci neplaćenih kredita

26.02.2013 u 16:01

Bionic
Reading

Više od tisuću provjednika okupilo se u utorak pred sjedištem parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u središtu Sarajeva, a najveći dio činili su nekadašnji pripadnici oružanih snaga BiH te kreditni jamci koji su morali otplaćivati tuđe kredite

Šaroliko društvo prosvjednika, koji su blokirali i gradski promet, okupilo se povodom prijedloga zakona, o kojima je najavljena rasprava na Zastupničkom domu, kojima bi se trebao urediti status i osigurati mirovine nekadašnjih vojnika i časnika otpuštenih iz djelatne vojne službe zbog godina starosti, ali i osigurati zakonska zaštita jamaca.

Prijedlog zakona o bivšim pripadnicima oružanih snaga koji je dospio pred federalni parlament predvidio je utvrđivanje statusa umirovljenika za oko tisuću i pol bivših vojnika i časnika. Njihov je status trebao biti riješen zakonom na državnoj razini, no ispostavilo se kako to nije moguće jer takva pitanja moraju rješavati entiteti.

Državni je parlament tako ukinuo zakon o povoljnijem umirovljenju za pripadnike OS BiH, a Stranka demokratske akcije (SDA) novi je zakon, kojim bi se riješio status oko tisuću i pol novih umirovljenika, predložila na razini FBiH. Taj je prijedlog postao je sporan zbog zahtjeva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) de se mirovinski status svih koji imaju pravo na prijevremeno umirovljenje uredi na jedinstveni način.

Prosvjednici ipak inzistiraju na posebnom zakonu o umirovljenju pod povoljnijim uvjetima, jer drže kako bi čekanje na jedinstveni zakon trajalo predugo.

Građani okupljeni u udruge koje okupljaju kreditne jamce traže pak od parlamenta da usvoji prijedlog zakona po kojemu bi se banke obvezale da svoja potraživanja naplaćuju od glavnog dužnika, a tek u iznimnim slučajevima od onih koji su pristali biti jamci. Takav prijedlog zakona potaknule su upravo udruge koje okupljaju jamce, a njih oko 80 tisuća u FBiH sada je prisiljeno otplaćivati tuđe kredite.

Udruge tvrde kako banke ne poduzimaju sve mjere kako bi dugovanja naplatila od stvarnih korisnika kredita pa očekuju da ih na to prisili zakon.