imamo ih premalo

U Saboru rasprava o žičarama: Samo nek ju Bandić izgradi pa makar i s gondolama u obliku fontane

19.10.2018 u 11:50

Bionic
Reading

Saborski zastupnici u petak su u raspravi o konačnom prijedlogu zakona o žičarama, isticali potrebu za izgradnjom većeg broja žičara u Hrvatskoj u svrhu obogaćivanja turističke ponude

Pero Ćosić (HDZ) rekao je kako su žičare važne u turizmu i da bi njihova izgradnja značajno pridonijela atraktivnijoj turističkoj ponudi, primjerice izgradnja žičare od mora do vrha Učke, od Makarske do Biokova, u gradu Šibeniku ili u gradskom prometu.'

'Ovoga trenutka u Hrvatskoj imamo samo 16 izgrađenih žičara od kojih 10 ima odobrenje za rad. Taj skroman broj govori da je taj vid prijevoza u Hrvatskoj nerazvijen i gotovo neprepoznat i nadam se da će nakon ovoga zakona doći do promjene u razumijevanju tog potencijala', kazao je Ćosić .

Alen Prelec (SDP) također smatra da bi veći broj žičara obogatio ponudu Hrvatske kao turističke destinacije. 'Postoji puno projekata i potencijala', rekao je Prelec istaknuvši kako je za izgradnju žičara najvažnije iskoristiti sredstva EU-a.

Vesna Pusić (Glas) nostalgično se prisjetila sljemenske žičare izrazivši nadu da će novi zakon pomoći da se ona ponovno aktivira. Njezina stranačka kolegica Anka Mrak Taritaš za sljemenski žičaru kazala je da je neophodna jer je Sljeme 'dnevni boravak Zagreba' ali i ustvrdila kako je u ovom mandatu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića nećemo vidjeti osim na fotografijama s obzirom na nesređenu dokumentaciju.

'Možda je došlo vrijeme da u Zagrebu otvorimo muzej neispunjenih obećanja koji bi bio pun eksponata, od žičare, preko tunela, metroa..', ustvrdila je Mrak Taritaš

  • +6
Gondola nove sljemenske žičare Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

'Možda bi mogli motivirati Bandića tako da gondole budu u obliku fontana', uzvratio je Tomislav Žagar (NZ).

Damir Felak (HDZ) složio se da bi sljemensku žičaru trebalo što prije izgraditi. 'Kako god stupovi izgledali, makar bili u obliku fontana, samo da bude što prije jer mislim da je ona nužna s gospodarskog, turističkog i svakog drugog aspekta', rekao je.

Prijedlogom zakona o žičarama, kojeg je u Hrvatski sabor uputila Vlada, uređuju se pitanja vezana uz gradnju novih žičara, davanje koncesije u području žičara, upravitelje i voditelje žičare kao i ostala pitanja vezana uz održavanje, sigurnost i inspekcijski nadzor žičara.