rasprava

U Saboru jedni o gašenju gimnazija i novoj školskoj godini, a Bulja zanima što se događa sa 'našom didovinom'

04.05.2022 u 11:16

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Ivana Posavec Krivec (Socijaldemokrati) izrazila je u srijedu nezadovoljstvo odlukom o upisu učenika u srednje škole u 2022./23., navodeći da je njome predviđeno gašenje velikog broja gimnazijskih odjeljenja u manjim gradovima

Znači li to da je gimnazijsko obrazovanje ostalo samo za "određenu elitu, za velike urbane sredine", upitala je zastupnica.

Prema toj odluci, koja je u javnom savjetovanju, gimnazijski program gube Čazma, Sveti Ivan Zelina, Grubišno Polje, Slatina, Ivanić Grad, nabrojala je u saborskom govoru na slobodnu temu.

Posavec Krivec je upozorila da se radi o relativno malim gradskim sredinama koje su javnim prijevozom vrlo loše povezane sa većim centrima, sredinama koje imaju tradicijski, te kvalitetu srednjoškolskog obrazovanja.

Je li pravedno od vladajućih da dokidaju mogućnost ravnomjernog razvoja države i mogućnost obrazovanja svima pod jednakim uvjetima, znači li to da je gimnazijsko obrazovanje ostalo samo za određenu elitu, za velike urbane sredine, upitala je.

Lerotić (IDS): Ugovoreno samo četiri posto od 750 milijuna eura

Marin Lerotić (IDS) vladajuće je podsjetio kako su u 2020. stalno spominjali 24 milijarde eura koje je Hrvatska ispregovarala usred nezapamćene krize, navodeći kako se svo vrijeme stvarao dojam kao da će ti novci "pasti s neba u državni proračun".

Međutim, jasno je da za te novce, ako ih želimo, moramo puno dobrog posla odraditi, kazao je te ustvrdio da je, s obzirom kako stvari stoje, "situacija katastrofalna".

"Hrvatska je zatražila i dobila produljenje roka od godine dana, do lipnja 2023.godine, kako bi se iskoristila sredstva iz Fonda solidarnosti, međutim, samo četiri posto od 750 milijuna eura je ugovoreno", ustvrdio je Lerotić.

"Sramotno mali iznos te nam ovim tempom prijeti ozbiljan fijasko do sredine sljedeće godine", rekao je IDS-ov zastupnik.

Ističući da građani moraju znati što se događa sa "našom didovinom", Miro Bulj (Most) naveo je kako je u Baškoj Vodi podano nešto manje od 33 tisuće metara kvadratnih za oko 140 eura (po kvadratu) iako je, kaže, u tom mjestu trenutno nemoguće naći zemljište po cijeni ispod tisuću eura.

To je zemljište, naveo je, "došlo u vlasništvo PPD-a i te skupine, povezane sa vladajućima".

Tvrdi i kako se "najboljom imovinom uz Jadran tezgari" u sjeni energetske krize i poskupljenja, pitajući se u čijem interesu i za koga. "Jesu li to možda vaši sponzori", upitao je vladajuće.