ŠTEDNJA I NA MIROVINAMA

U rujnu i treći rebalans proračuna

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 07.07.2009 21:33
  • Objavljeno 07.07.2009 u 20:00
jadranka kosor josip friščić

jadranka kosor josip friščić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Prijedlog rebalansa državnog proračuna, koji su prihvatili i koalicijski partneri, a koji je ranije usuglašen na Predsjedništvu HDZ-a, težak je ukupno tri milijarde kuna, od čega se dvije milijarde odnose na preraspodjele unutar proračuna, a ušteda bi zasad iznosila ukupno milijardu kuna, doznaje se neslužbeno od članova Predsjedništva HDZ-a

'Razmotrili smo sve ono što je zadaća pred nama i, što je izuzetno važno, dogovorili smo se da se ide u rebalans', izjavila je večeras premijerka Kosor novinarima nakon dvoipolsatnog sastanka s koalicijskim partnerima. Napomenuvši kako je dogovoreno da se sada ide na drugi (rebalans), istaknula je kako se već u rujnu ide na treći rebalans državnog proračuna.

Po sadašnjem planu, prije jeseni nisu predviđeni drastičniji proračunski rezovi pa ni smanjenje plaća ni mirovina, izuzev dužnosničkih, koje će se već na ovom rebalansu smanjiti za deset posto.

Sasvim je izvjesno da će se proračun najesen još jednom rebalansirati, a iz HDZ-a se doznaje da bi tada moglo doći do smanjenja plaća u državnoj upravi i javnim službama, a o tome koliko će biti smanjenje još nije odlučeno.

Ne bude li to dovoljno, najesen će se ići i na smanjenje mirovina, pri čemu će netaknute ostati mirovine manje od 2000 kuna, one između dvije i tri tisuće kuna smanjile bi se za pet, a veće od 3000 za deset posto, otkrivaju članovi Predsjedništva HDZ-a.

Na pitanje u kojim će resorima biti rezanja troškova, odgovorila je - svugdje. 'Ono što smo se načelno dogovorili, a što sam jučer najavila je da idemo u drastične štednje u vladi, ministarstvima, agencijama, uredima i tako dalje. Svodimo reprezentaciju doslovno na minimum, kartice, automobile itd.', kazala je Kosor novinarima, nakon četverosatne sjednice Predsjedništva. Rebalans vjerojatno prethodno neće proći raspravu na GSV-u, a Kosor je objasnila da se i prijašnjih godina događalo da socijalni partneri proračun raspravljaju tek nakon vlade.

'Mi smo i prijašnjih godina imali praksu da smo državni proračun, odnosno rebalans raspravljali nakon što bi ga donijela vlada. Radi se o hitnosti i nadam se da će naši partneri to razumjeti', kazala je Kosor, ističući da vlada nema dovoljno vremena, budući da se u četvrtak i petak u Dubrovniku održava Croatia samit.

Predsjednik Sabora Luka Bebić novinarima je kazao kako je realno očekivati da će Sabor rebalans donijeti na izvanrednoj sjednici, jer je to tehnički teško izvedivo u redovitom roku do 15. srpnja, budući da po saborskom Poslovniku između rasprave i izglasavanja rebalansa mora proći najmanje tri dana.

Koalicijski partneri danas nisu usuglasili detalje rebalansa
koji će u subotu utvrditi Vlada RH, a Josip Friščić (HSS) rekao je da će se još jednom sastati u petak i proanalizirati prihode te vidjeti gdje se oni još mogu povećati.

'Manje zahvata će biti u rashodovnoj, a više na prihodovnoj strani, kazao je Friščić, koji ne očekuje nove poreze, nego povećanje financijske discipline. Silvano Hrelja (HSU) protivi se, pak, bilo kakvom smanjivanju mirovina i socijalnih prava.

'Stojimo na stajalištu da su umirovljenici na najgoroj poziciji, i oni u ovoj državi moraju biti zadnji čija će se prava mijenjati. Ako dođe do toga, odregirat ćemo, a ne isključujemo sve moguće mjere otpora', naglasio je Hrelja.

Podsjetio je kako je riječ o pravima zajamčenim zakonom, te da bi se za bilo kakvo smanjenje tih prava morala poštovati procedura i mijenjati zakoni. 'Hoćemo li mi sudjelovati u tome, ovisit će o tome koliko će se poštovati načela pravednosti, socijalne pravde i nedodirljivosti onoga što je zarađeno i uplaćeno', rekao je Hrelja. Objasnio je da je HSU suglasan s revizijom svih mirovinskih prava.'Ako je netko dobio mirovinu po privilegiji, a ne zato što ju je zaradio, odmah možemo pristati na rezanje, ali za promjene zakona su potrebne čvrste analize', kazao je.

Milorad Pupovac
(SDSS) najavio je, pak, da će na novi sastanak u petak doći s konkretnim prijedlozima uštede u području javne nabave i u javnim poduzećima, koja, ocjenjuje, nedovoljno efikasno upravljaju državnim novcem. Pupovac je dodao kako o detaljima proračuna nije moguće razgovarati prije nego što Vlada pred partnere iznese jasne pokazatelje o proračunskim prihodima, a koje očekuje u petak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi