održivost na vodi

U Rotterdamu se nalazi prva plutajuća farma na svijetu, je li to budućnost proizvodnje hrane?

12.12.2022 u 21:10

Bionic
Reading

Budući da je četvrtina površine Nizozemske ispod razine mora, jedna je to od europskih zemalja kojoj najviše prijete klimatske promjene. Stoga se sve više nizozemskih gradova pokušava prilagoditi klimatskim promjenama i smanjiti emisije štetnih plinova. Lučki grad Rotterdam prvi je na udaru, s čak 85 posto svoje površine ispod razine mora. No neki njegovi stanovnici su u klimatskim prijetnjama vidjeli poslovne prilike

Jedni od njih su supružnici Wingerden, vlasnici prve plutajuće mliječne farme na svijetu. Peter i Minke Wingerden odlučili su se na ovaj poslovni pothvat kako bi proizveli i distribuirali hranu 'od polja do stola', odnosno smanjili lanac opskrbe hranom, pa tako i emisiju štetnih plinova.

Farma se nalazi na brodu na tri kata, usidrenim u roterdamskoj luci Merwe. Na zadnjem katu smješteno je četrdesetak krava, a na prva dva obrađuju se mlijeko i gnojivo te su tu smješteni i vertikalni vrtovi za uzgoj bilja.

Na plutajućoj farmi na kojoj se proizvode mlijeko, maslac, jogurt, mlaćenica, sir, gnojivo i začinsko bolje radi tim od 40 volontera. U sklopu farme se u gradu nalazi i mala trgovina u kojoj se svi ti proizvodi onda prodaju, a dio se dostavlja i u lokalne trgovine, piše Politico.

Kako kaže vlasnik farme Minke, jedna od prednosti ove farme na vodi je činjenica da možete proizvoditi zdravu i svježu hranu u gradu i tijekom ekstremnih vremenskih uvjeta, poput jakih kiša ili poplava.

Do ideje o farmi na vodi bračni par je došao nakon što je Wingerden iz prve ruke iskusio posljedice uragana Sandy u New Yorku, gdje je kao inženjer radio na projektu plutajuće kuće. Kako se njujorški lanac opskrbe hranom u potpunosti oslanjao na tisuće kamiona, u vremenu vremenskih neprilika grad je ostao bez svježih proizvoda. Tad je Wingerden shvatio kako bi u sličnoj situaciji Rotterdam nakon dva dana ostao bez svježe hrane.

  • +2
Plutajuća mliječna farma u Rotterdamu Izvor: Profimedia / Autor: Martin Bertrand / AFP

Onda je bračni par sebi postavio cilj – opskrbiti lokalno stanovništvo kvalitetnim mliječnim proizvodima, a pritom ih i educirati o važnosti održive proizvodnje hrane. Onda je bilo bitno doznati obolijevaju li krave od morske bolesti. Kako njihov brod koristi istu tehnologiju stabilizacije koja se koristi u brodovima mornarice, krave su na njemu bile sigurne.

No projekt je izazvao kritike lokalnih aktivista za prava životinja nakon što su dvije krave pale u vodu, pa su ih morali spašavati. Politička stranka PvdD (Stranka za životinje) prošle godine je od grada zatražila i da se farmi na vodi oduzme dozvola za rad, što na kraju nije prošlo u gradskoj skupštini. Projekt nazivaju marketinškom prevarom stočarske industrije i osporavaju njegovu održivost i utjecaj na okoliš, tvrdeći da intenzivna proizvodnja mlijeka nije dobra za klimu te kako ljude treba poticati na manju konzumaciju mliječnih proizvoda.

'Krave su jako sretne na vodi', rekla je gospođa Wingerden i naglasila da je dobrobit životinja njihov prioritet te kako tvrtka radi sve kako bi smanjila negativan utjecaj na okoliš. Njihove krave hrane se otpacima hrane iz lokalnih poduzeća, a poje se kišnicom koja se skuplja i pročišćava na krovu farme. Pored farme nalazi se i plutajuća platforma sa solarnim panelima i vjetroturbina koji opskrbljuju farmu energijom.

Za njihov koncept plutajuće farme sada su zainteresirani i drugi gradovi poput Dubaija i grada-države Singapura, koji bi pak na vodi htjeli uzgajati povrće.