ZA PROIZVODNJU ČELIKA

Velika Britanija odobrila otvaranje prvog novog rudnika ugljena u posljednjih nekoliko desetljeća, oglasili se i kritičari

07.12.2022 u 22:23

Bionic
Reading

Velika Britanija je u srijedu odobrila otvaranje prvog novog rudnika ugljena u posljednjih nekoliko desetljeća kako bi osigurala gorivo za proizvodnju čelika, projekt za koji kritičari kažu da će dovesti u pitanje britanske klimatske ciljeve

Woodhouse Colliery na sjeverozapadu Engleske proizvodio bi koksni ugljen koji se koristi u industriji čelika. Očekuje se da će se ondje zaposliti oko 500 ljudi. Projekt predstavljen 2014. kritizirali su klimatski aktivisti i organizacije, uključujući Gretu Thunberg i Greenpeace, ali i nezavisni savjetodavni panel britanske vlade o klimatskim pitanjima.

'Ugljen će se koristiti za proizvodnju čelika, koji bi se inače trebao uvoziti. Neće se koristiti za proizvodnju električne energije', rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva stanovanja. Dodao je da će se težiti tome da rudnik bude klimatski neutralan i da će doprinijeti 'lokalnom zapošljavanju i širem gospodarstvu'.

Emisije staklenički plinova koje nastaju izgaranjem ugljena, naprimjer u čeličanama i elektranama, najviše pridonose klimatskim promjenama, a odustajanjem od ugljena smatra se ključnim u postizanju globalnih klimatskih ciljeva. Velika Britanija je usvojila zakone kojima se obvezuje smanjiti sve emisije na klimatski neutralnu razinu do 2050.

Izgradnja rudnika površine 23 hektara trajala bi dvije godine, a procjena troškova izgradnje je 2019. iznosila 165 milijuna funti (nešto manje od 1,5 milijarde kuna). Očekuje se da će rudnik biti u funkciji 50 godina. Britanija, kolijevka industrijske revolucije, nekoć je zapošljavala 1,2 milijuna ljudi u gotovo 3,000 ugljenokopa. Posljednji duboki rudnik zatvoren je 2015. godine.