razvoj boljih odnosa

U Rijeci otvoren Počasni konzulat Republike Koreje

30.10.2023 u 18:32

Bionic
Reading

Počasni konzulat Republike Koreje sa sjedištem u Rijeci i konzularnim ovlastima nad konzularnim područjem koje obuhvaća Primorsko-goransku i Istarsku županiju svečano je otvoren u ponedjeljak

Svečanost je počela je prijemom u riječkoj Gradskoj vijećnici, a potom je u Strossmayerovoj ulici svečano otkrivena natpisna ploča Počasnog konzulata.

Počasni konzul Republike Koreje za Primorsko-goransku i Istarsku županiju Marko Žunić rekao je kako je intencija da taj konzulat "ne bude samo zgrada nego platforma za razvoj boljih odnosa Rijeke, Primorsko-goranske i Istarske županije i Republike Koreje".

Dva su prioriteta kojima će se baviti. Prvi je ponovna uspostava izravnog leta između Hrvatske i Republike Koreje, i to je, ističe, primarni cilj na kojem treba zajednički raditi. Drugi je uspostava bliskih odnosa gradova Rijeke i korejskog Busana, kako bi postali prijateljski gradovi. Taj proces je u tijeku i Žunić kaže kako se nada da će se to uskoro i ostvariti.

Na svečanosti su bili i veleposlanik Republike Koreje u Hrvatskoj Hong Sungwook, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić, zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula, istarski župan Boris Miletić, i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.