ZAGRIJAVAJU SE REAKTORI 5 I 6

U reaktoru 4 nuklearke Fukushima opet izbio požar!

16.03.2011 u 04:00

Bionic
Reading

Tvrtka Tokyo Electric Power izvijestila je rano u srijedu da je još jedan požar izbio u zgradi reaktora 4, nuklearke Fukushima Daiichi, pogođene razornim potresom, ali pola sata kasnije vatra više nije bila vidljiva, objavili su mediji

Japanska televizija NHK objavila je pozivajući se na komunalnu službu da je radnik vidio vatru oko 5,45 sati po lokalnom vremenu kod zgrade u kojoj je smješten reaktor 4 ali da nakon pola sata više nije bila vidljiva s udaljenosti od nekoliko desetaka metara.

Tvrtka navodi da radnici ne mogu prići bliže mjestu događaja jer je radijacija na visokoj razini.

Utorak je također započeo s požarom u zgradi reaktora 4, pri čemu se oslobodila radijacija. Požar je tada izbio u bazenu s uskladištenim istrošenim gorivim šipkama, koji se nalazi u temeljima zgrade reaktora 4, isključenog radi inspekcije prije potresa.

Japanska nuklearna kriza u utorak se pogoršala nakon treće eksplozije i požara u četiri dana u nuklearki Fukushima Daiichi.

Glasnogovornik japanske vlade izjavio je u srijedu da nije realno očekivati da će reaktor 4 postići kritičnost, prenosi Reuters.

EU POVJERENIK ZA ENERGIJU: U NUKLEARKI FUKUSHIMA SVE JE IZVAN KONTROLE

Povjerenik Europske komisije za energiju Guenter Oettinger nazvao je u utorak nuklearnu nesreću u Japanu "apokalipsom" i ocijenio da su lokalne vlasti izgubile kontrolu nad situacijom u centrali Fukushima.

"Radi se o apokalipsi i mislim da je to precizan izraz", izjavio je pred povjerenstvom Europskog parlamenta u Bruxellesu. "Sve je izvan kontrole. Ne isključujem najgore sljedećih sati i dana". Povjerenik je precizirao da je u kontaktu s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA).

Od jakog potresa i tsunamija u petak teške nesreće se nastavljaju u raznim reaktorima japanske nuklearne centrale Fukushima, gdje su se u utorak dogodile nova eksplozija i požar.

Taj niz havarija izaziva strahovanja od radioaktivnog zagađenja na arhipelagu, kao i u susjednim zemljama, poput Rusije ili Kine.

TEPCO ODUSTAO OD IZBACIVANJA VODE HELIKOPTERIMA

Zbog nepraktičnosti TEPCO je odustao od korištenja helikoptera koji bi trebali izbacivati vodu na tako hladiti reaktore. Kako javlja BBC, razmatraju se druge opcije - od korištenja vatrogasnih vozila do skidanja vanjskih oplata kako bi se spriječilo podizanje razine hidrogena.

Reuters javlja da se dva radnika nuklearke Fukushimi smatraju nestalima. Iako japanska Agencija za nuklearnu sigurnost nije imenovala radnike, potvrdila je da su dvojac nalazio kod turbine rekatora 4. Glasnogovornik japanske Agencije za nuklearnu sigurnost pojasnio je da su radnici nestali u petak kada je Japan zadesio potres i tsunami, a ne nakon današnje eksplozije.

U FUKUSHIMI DOŠLO DO EKSPLOZIJE I U ZGRADI REAKTORA 4

Nakon eksplozije u zgradi reaktora 2, japanski su dužnosnici priznali da je do eksplozije došlo i u zgradi reaktora 4, javlja BBC. Prema priopćenju TEPCO-a (Tokijska elektro-kompanija), do eksplozije u reaktoru 4 došlo je jutros u šest sati po lokalnom vremenu, a naknadno su utvrđene štete na krovu zgrade reaktora 4. TEPCO je odmah pokrenuo i istragu kako bi se utvrdilo stanje u samom kompleksu te eventualno istjecanje radijacije.

Kako pak javlja dopisnik BBC-ja Chris Hogg, i dalje postoji zabrinutost zbog reaktora 4. Naime, dužnosnici strahuju da je razina voda i dalje preniska, što znači da su potrošene gorive šipke u doticaju s atmosferom.

BBC također javlja da zaposlenici nuklearke Fukushimi užurbano pokušavaju morskom vodom ohladiti reaktore. Oni koji su još uvijek ostali u nuklearki rade na smjene, o TEPCO nije izašla s informacijama o zaposlenicima. Prema sudu stručnjaka, vrlo je vjerojatno da će stručnjaci iz drugih dijelova Japana biti pozvani u pomoć, dok se zaposlenike nuklearke Fukushimi već sada smatra herojima.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u utorak je priopćila da je moguće da je zbog eksplozije došlo do ograničenog oštećenja jezgre na reaktoru 2 nuklearne centrale Fukushima.

'Moguće je da je oštećena jezgra reaktora 2. Procjenjuje se da je oštećenje manje od pet posto', kazao je glavni direktor IAEA Yukiya Amano.

Prema njegovim riječima, stanje je zabrinjavajuće, ali vjeruje da je blaže od katastrofe u Černobilu 1986. godine. Očekuje, kako je rekao, nove informacije o stanju u Japanu.

KINA MJERI RADIOAKTIVNOST U LUKAMA

Kineska Opća uprava za nadzor, inspekciju i kontrolu (AQSIQ) u utorak je priopćila da će nakon japanske nuklearne katastrofe mjeriti radioaktivnost u svim lukama.

'Zbog ozbiljnosti situacije uzrokovane eksplozijom u nuklearnoj centrali Fukushima Uprava je od lokalnih podružnica zatražila postrožavanje mjera analize ulaska potencijalno radioaktivnog materijala u lukama', stoji u priopćenju AQSIQ-a. Kina za sada nije zabilježila povećanje radioaktivnosti na svom području.

Prema Kineskom meteorološkom institutu, vjetrovi će u narednih nekoliko dana otpuhati radioaktivni oblak iznad Japana prema Pacifiku, pa bi Kina bila pošteđena.

Istovremeno je vlast u Pekingu objavila da će evakuirati svoje državljane iz najpogođenijih dijelova Japana. Evakuaciju će organizirati kinesko veleposlanstvo u Japanu.