NESREĆA KOD OSIJEKA

U razminiranju šume poginuo pirotehničar, otac petero djece

11.01.2012 u 14:08

Bionic
Reading

Iskusni 48-godišnji pirotehničar iz Zagreba, otac petero djece od koje najmlađe ima dvije godine, smrtno je stradao prigodom razminiranja Darđanske šume, na području udaljenom samo kilometar od središta Osijeka i 500-tinjak metara od Zoološkog vrta na lijevoj obali Drave

Na poslovima razminiranja radio je 20 godina, prvo u civilnoj zaštiti, potom u Mungosu, pa je već imao uvjete za mirovinu.

'Nismo još dobili zapisnik s očevida, ali pretpostavljamo da je stradao u eksploziji protupješadijske mine. Na tome području uklanjamo mine od 10. prosinca i nakon pauze zbog Božića i Nove godine nastavili smo raditi prekjučer.

Postupno se udaljavamo od grada i nedavno smo završili jedan takav projekt, a ovaj ćemo malo produljiti jer je područje toliko zagađeno minama da je to strašno.

Nailazimo na puno više mina nego što smo očekivali pa će ih biti oko 1.500, što protuoklopnih, što protupješačkih. Angažirani su strojevi, psi i ljudi i čistimo 260.833 četvorna metra obrasla šikarom i grmljem. Trebat će nam još 15-ak radnih dana da završimo posao', rekao nam je Mladen Crnković iz Hrvatskog centra za razminiranje.

Prošle je godine jedini poginuli pirotehničar, stradao u Strošincima nedaleko od Vrbanje, bio također iskusan u tome poslu, pa će u HCR-u nastojati utvrditi što se događa s najiskusnijima među njima i pada li koncentracija, je li u pitanju zamor ili nešto drugo, da bi spriječili da se takvi događaji ponove.

Od 1991. godine do danas stradala su 202 pirotehničara, smrtno čak 59, a od 1998. godine, otkad postoji HCR pa do danas, stradalo ih je 66, od kojih 27 smrtno. HCR raspolaže sa 620 pirotehničara i većina je angažirana na terenu, jer meteorološke prilike su povoljne. Trenutačno rade na 45 mjesta diljem Hrvatske, a ovih dana započinju 15 projekata na priobalju, u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Svi su pirotehničari osigurani za trajni invaliditet na minimalno 600.000, a za slučaj smrti sa 400.000 kuna, dok su pojedine tvrtke ugovorile i viši limit.