napad na kijev i harkiv

U Putinovoj odmazdi za Belgorod ubijeno dvoje ljudi, deseci su ranjeni

02.01.2024 u 10:53

Bionic
Reading

U teškim ruskim napadima projektilima i bespilotnim letjelicama na Kijev i sjeveroistočni grad Harkiv u utorak su ubijena dva civila, deseci su ranjeni te je prouzročena velika materijalna šteta, javljaju ukrajinski dužnosnici

U napadima su pogođene stambene zgrade i civilna infrastruktura, satima nakon što je predsjednik Vladimir Putin izjavio da zračni udar na ruski grad Belgorod, za koji je Moskva rekla da je ubio 24 civila i okrivila Ukrajinu, "neće proći nekažnjeno".

Rusija je u utorak tijekom jutra napala različitim projektilima. Ukrajinske vojne vlasti izdale su zračne uzbune koje su trajale najmanje tri sata.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je starija žena preminula u kolima hitne pomoći nakon što je ranjena. Ranije je kazao da je u glavnom gradu ranjeno najmanje 16 ljudi.

Dodao je da su oštećeni plinovodi u kijevskom okrugu Pešerski, a struja i voda su prekinuti u nekoliko okruga glavnog grada. Spasioci su gasili požare na nekoliko mjesta.

Nestanak struje i vode vratio je sjećanja na prošlu zimu kada je Rusija raketama gađala energetsku mrežu, uzrokujući česte prekide napajanja i tjerajući milijune u mrak.

Napad na Kijev Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

Oleh Sinehubov, regionalni guverner Harkiva, rekao je da je središnji dio grada napadnut oko 07,30 po lokalnom vremenu (05,30 GMT). Naglasio je na aplikaciji za razmjenu poruka Telegramu da je jedna osoba ubijena u napadu, a 41 je ranjena.

Nakon početnog zračnog bombardiranja, Juri Ihnat, glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga, rekao je da je situacija ostala napeta i da se protuzračna obrana priprema za još ruskih projektila.