ZBOG HLADNOĆE

U Puli interventno otvoreno prihvatilište za beskućnike

02.02.2012 u 21:02

Bionic
Reading

Izrazito hladni zimski dani, s temperaturama koje se tijekom noći spuštaju ispod ništice, potaknulo je Puljane da organiziraju privremeno prihvatilište za beskućnike

Naime, Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Pule u četvrtak je donio odluku o otvaranju privremenog smještaja za beskućnike na lokaciji nekadašnjeg Doma za psihički bolesne odrasle osobe Vila Maria, na adresi Gupčeva 2. Kako javljaju, Grad Pula osigurao je posebnu prostoriju za privremeni prijem beskućnika, a brigu o njihovom smještaju preuzeli su volonteri pulskog Gradskog društva Crvenog križa.

Privremeno sklonište otvoreno je već od 13 sati. Kako je rekla Nevia Srdoč, koordinatorica volonterskih udruga koje su se 'udružile' na ovom zajedničkom projektu, volonteri se u interventnom prihvatilištu izmjenjuju svaka dva sata, a Grad im je stavio na raspolaganje i čuvara koji će dežurati tijekom noći. Do 18 sati, sklonište u Vili Mariji potražile su dvije osobe, no kako napominje Srdoč, volonteri su od jutros obilazili pulske lokacije i razgovarali s više skupina beskućnika.

'U ovom trenutku strah ih je napustiti svoje mjesto, jer se brinu da im netko može ukrasti stvari ako odu. Trenutačno je s nama u Gupčevoj dvoje beskućnika, no volonteri su svima koje su tijekom dana obišli podijelili obrok', rekla je koordinatorica Nevia Srdoč. Dodaje da je riječ o prvom organiziranom prihvatu beskućnika u Puli, iako su to volonteri Gradske organizacije Crvenog križa godinama tražili.

'Premda je zamišljen interventno, kao privremeno sklonište zbog velikih hladnoća, mislim da je najvažnije što smo stekli povjerenje tih ljudi, a posebno me veseli da su sve pulske humanitarne udruge u ovom projektu nastupile zajedno. Od ranog jutra sam na nogama i vjerojatno ću sutra biti bolesna, ali neka', kazala je za tportal gospođa Srdoč koja se javila na naš poziv na interventni broj telefona 091 723 1035.

Svi kojima narednih dana bude potreban privremeni prihvat u skloništu mogu se osobno javiti u Dom Vila Maria na adresi Gupčeva 2 ili nazvati pulski Crveni križ na broj interventnog telefona. Policijski službenici i djelatnici Hitne medicinske pomoći također će, po potrebi, beskućnike koje zateknu na terenu uputiti u sklonište. Prvo pulsko prihvatilište za ljude bez krova nad glavom, sutra ujutro otvara vrata već u 7 sati, a volonteri Sindikata umirovljenika, Crvenog križa i udruga Naš san njihov osmijeh, grupe Puljani humanitarci na Facebooku, kao i brojni pojedinci, dežurat će na prijemu sve do 22 sata.