VAŽNA INICIJATIVA

U Puli 108 građana pregledalo madeže, 29 upućeno na daljnje preglede

09.07.2023 u 13:15

Bionic
Reading

Čak 108 građana pristupilo je u subotu besplatnom dermatološkom pregledu koji je organiziran u sklopu inicijative 'Zaštiti se... i uživaj na suncu', a čiji je cilj educirati što veći broj ljudi o zaštiti od UV zračenja te ih potaknuti na preventivne preglede kože, izvijestili su u nedjelju organizatori akcije

Dr. med. Valentina Saint Georges i dr. med. Vesna Švajnović Hrelja metodom dermoskopije pregledavale su madeže i promjene na koži te su 29 posjetitelja kupališta na Puntiželi u Puli uputile na daljnje pretrage od čega 17 zbog atipičnih madeža, petoro zbog keratoza, tri osobe zbog sumnje na bazaliom, a četvero zbog sumnje na melanom.

'Nedovoljna zaštita kože može dovesti do pojave neželjenih kožnih reakcija kao što su povećan rizik od opeklina, preuranjeno starenje kože, diskoloracija poput sunčevih pjegica i hiperpigmentacije kože te povećan rizik od karcinoma kože', upozorila je Saint Georges.

Dodala je kako u slučajevima kada dođe do naglih promjena boje ili veličine postojećeg madeža te promjena na koži koja je primjerice postala tamna i drugačija od prirodne boje kože potrebno se javiti liječniku. Uz negativne učinke sunca, nužno je uzeti u obzir i njegov pozitivan utjecaj na raspoloženje kao i njegovu ulogu u sintezi vitamina D koji je važan za zdravlje kostiju. 

Zbog toga dermatolozi savjetuju odgovorno izlaganje suncu, što podrazumijeva izbjegavanje izravnog izlaganja suncu, pogotovo kada je ono najintenzivnije, te odabir kreme sa zaštitnim faktorom koja je prilagođena tipu, dobi i stanju kože. Kremu sa zaštitnim faktorom nužno je redovito nanositi tijekom dana, a kožu dodatno zaštititi nošenjem lagane odjeće i šešira sa širokim obodom.