U KLJUČNIM SITUACIJAMA

Boja kupaćeg kostima mogla bi vam spasiti život: Evo što je pokazao eksperiment

09.07.2023 u 13:07

Bionic
Reading

Utapanje je u Sjedinjem Državama vodeći uzrok smrti djece u dobi od jedne do četiri godine. Za djecu od pet do 14 godina to je drugi vodeći uzrok smrti nakon prometnih nesreća. Nesreće utapanja bez smrtnog ishoda još su i češće: na svako dijete koje umre od utapanja, njih sedmero završi u bolnici. Čak i kada utapanje ne završi smrću, može uzrokovati niz zdravstvenih problema, uključujući oštećenje mozga

Naravno, to ne pogađa samo djecu. Više od 236.000 odraslih osoba utopi se svake godine u svijetu, objavila je nedavno Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

I WHO i američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navode da postoje čimbenici koji smanjuju vjerojatnost utapanja, kao što je pohađanje satova plivanja, obuka o spašavanju ili oživljavanju, postavljanje barijere ili ograde oko kućnih bazena (gdje se događa većina utapanja male djece) te stalni nadzor djece u blizini vode; među dojenčadi se dvije trećine smrti od utapanja događa u kadama.

Kada dijete (ili odrasla osoba) nestane u blizini vode, svaka sekunda je važna. Postoji još jedan faktor za koji neki stručnjaci kažu da bismo ga trebali dodati gore navedenim: nošenje boja koje nas čine uočljivijima u vodi. Prema istraživanjima, neonske boje kupaćih kostima lakše su uočljive na dubini od 50 centimetara.

Natalie Livingston radila je kao spasiteljica, instruktorica spasilačke službe, upraviteljica vodenog parka i inspektorica bazena i toplica. Također je suosnivačica američke tvrtke Alive Solutions za obrazovanje, obuku i resurse za sigurnost javnih voda. Iz svog rada na zaštiti vode uvijek je znala da su određene boje vidljivije od drugih. No, prije nekoliko godina odlučila ih je ispravno testirati.

'U 2019. bila sam sa svojom djecom često u vodi i vidjela sam svu tu djecu u dražesnim kupaćim kostimima u raznim bojama – djeca bi skočila u vodu i jednostavno nestala, odnosno boje badića ne bi se uopće vidjele', kaže ona. 'Zato smo odlučili testirati boje i vidjeti što će biti najuočljivije u različitim okruženjima', pojasnila je.

Stavili su tri metra pod vodu različite boje tkanine; od crvene boje do fluorescentno zelene, i to u različitim uvjetima – na tamno dno bazena, svijetlo dno bazena i u jezero. Kad se voda uzburkala, kao što bi se to dogodilo u prepunom bazenu ili pod valovima, mnoge boje postalo je izuzetno teško vidjeti.

Najgore su prošle plava, siva i bijela boja, a ništa bolje nije bilo s tamnim bojama. Svima im je nedostajala 'vidljivost'. Jedan od razloga za to je taj što voda apsorbira i raspršuje svjetlost drugačije nego u zraku; voda spremno apsorbira dulje valne duljine svjetlosti i brzo se filtrira s povećanjem dubine. To znači da boje na crvenom kraju spektra vrlo brzo postaju teško uočljive kada su uronjene više od nekoliko metara u vodu i postaju potpuno odsutne u, primjerice, oceanima.

Jedan vizualni eksperiment koji je proveo obrazovni emiter PBS Learning pokazuje koliko se brzo to može dogoditi u moru - na oko 4,8 metara ispod površine, objekt koji je bio jarko crven, na površini poprima plavi ton čak i kada se gleda izbliza. 'U bijelom bazenu tamnije boje izgledale su kao sjene, a u mutnom smeđem jezeru, svjetlije boje izgledale su kao odraz oblaka', kaže Livingston.

Svako komešanje na površini vode mijenja i percepciju. To znači da svijetli, tamni i neutralni tonovi nisu idealni za onoga tko želi biti lako uočljiv u vodi. Čak se ni neke svijetle, primarne nijanse nisu baš najbolje iskazale; ni crve ni plava. A upravo su te boje među najpopularnijima za dječje kupaće kostime.

A najbolji izbor?

Najbolji izbor bile bi neonsko ružičasta i neonsko narančasta te neonsko zelena i žuta. Nedavno, u svibnju 2023., Alive je objavio još jedan test, u kojem je ispitao jesu li bolji jednobojni badići ili oni s uzorcima. Prema njihovu otkriću, najuočljiviji su jednobojni badići, a nakon toga badići s malim uzorcima, odnosno printom.

Srećom, kričavi trendovi neonskih boja iz 80-ih godina prošlog stoljeća vraćaju se u velikom stilu, iako je još uvijek izazovno naći kupaće kostime u takvim bojama.