kaos na ulicama

U pucnjavi nizozemske policije ranjeno dvoje prosvjednika protiv covid mjera

20.11.2021 u 17:21

Bionic
Reading

Dvoje ljudi hospitalizirano je u Roterdamu u petak, nakon što su zadobili teže ozljede kada je policija zapucala tijekom nasilnih prosvjeda protiv covid potvrda, objavile su vlasti

Nekoliko stotina prosvjednika sudjelovalo u paljenju automobila i bacanju kamenja na policiju tijekom prosvjeda u petak navečer.

Policija je odgovorila vodenim topovima i hicima upozorenja. Roterdamska je policija objavila na Twitteru u subotu da je 51 osoba uhićena, od kojih su preko polovica maloljetnici.

"Dva su izgrednika ranjena mecima. Oni ostaju u bolnici", napisala je policija.

Gradonačelnik Roterdama Ahmed Aboutaleb kazao je da su se prosvjedi pretvorili u "orgiju nasilja". "Policija je bila prisiljena izvaditi oružje i pucati", kazao je na konferenciji za medije u subotu.

Nizozemski ministar pravosuđa Ferd Grapperhaus priopćenjem je poručio da je"ekstremno nasilje" protiv policije i vatrogasaca u Roterdamu bilo "odvratno".

  • +25
Sukob policije i prosvjednika protiv korona mjera u Rotterdamu Izvor: Profimedia / Autor: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Pravo na prosvjed vrlo je važno u našem društvu, ali ono što smo vidjeli prošle noći bilo je jednostavno kriminalno ponašanje", kazao je Grapperhaus.

Prosvjednici su se okupili kako bi izrazili protivljenjem vladinom planu uvođenja "covid potvrda" za ulazak u zatvorene prostore.

Organizatori prosvjeda, koji se trebao održati u subotu u Amsterdamu otkazali su događaj zbog nasilja u petak. Međutim, nekoliko se stotina prosvjednika okupila na središnjem amsterdamskom Trgu Dam, pod nadzorom velikog broja pripadnika policije.

U južnom gradu Bredi na prosvjed protiv mjera su pozvali lokalni DJ-evi pošto se trenutno barovi, restorani i klubovi zatvaraju u 20 sati. Na prosvjed je, piše Reuters, došlo nekoliko stotina ljudi.

Nizozemska, zemlja s oko 85 posto cijepljenih odraslih osoba, uvela je prošlog vikenda djelomični lockdown na tri tjedna kako bi suzbila širenje covida-19, ali dnevni broj zaraženih i dalje je na najvišoj razini od početka pandemije.