izborno povjerenstvo

U prvom polugodištu o izborima educirano tri puta više maturanata nego 2022.

15.01.2024 u 08:03

Bionic
Reading

Više od 2100 učenika završnih razreda srednjih škola imalo je prilike u prvom polugodištu ove školske godine upoznati se s načinom na koji se provode izbori u Hrvatskoj, što je tri puta više nego u cijeloj 2022. godini, a edukacije se nastavljaju i u drugom polugodištu, objavio je DIP.

U okviru projekta „I moj glas je bitan“, predstavnici Državnog izbornog povjerenstva (DIP) u prvom su polugodištu posjetili 30 škola diljem Hrvatske i održali 57 edukacija.

Edukacije se nastavljaju i u drugom polugodištu, a prema do sada dogovorenom, predstavnici DIP-a posjetit će još 26 škola te održati 38 edukacija.

Kako su dogovori s pojedinim školama još u tijeku, moguće je da će taj broj biti i veći, te da će u ovoj školskoj godini edukacijama biti obuhvaćeni učenici završnih razreda u svim hrvatskim županijama, ističu iz DIP-a.

Projekt edukacije budućih mladih birača „I moj glas je bitan“ od 2018.

Tijekom školske godine 2022./2023. DIP je o izbornim pravilima educirao 672 učenika iz 14 srednjih škola iz Bjelovara, Čakovca, Varaždina, Vinkovaca, Zagreba i Zaprešića.

Projekt edukacije budućih mladih birača „I moj glas je bitan“, DIP je započeo još 2018., s ciljem da maturante, buduće birače, upozna kako ostvariti aktivno i pasivno biračko prao, tj. kako birati i biti biran.

Praksa je da predstavnici DIP-a, u dogovoru sa školama, dolaze maturantima na nastavu ili održavaju online edukaciju u trajanju od jednog školskog sata.

Anonimna anketa koju je DIP proveo kako bi dobio povratno mišljenje učenika o izborima i samoj edukaciji u prvom polugodištu ove godine, pokazala je da većina punoljetnih učenika, njih nešto više od 83 posto, namjerava glasovati na europskim, parlamentarnim i predsjedničkim izborima koji se trebaju održati u 2024. godini.

Njih čak 72 posto smatra da njihov glas može utjecati na rezultat izbora, objavio je DIP.