VEĆINOM GLASOVA

U prvom čitanju zagrebačka Gradska skupština podržala prijedlog proračuna za 2018.

30.11.2017 u 19:50

Bionic
Reading

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su većinom glasova donijeli zaključak o prethodnoj raspravi o prijedlogu zagrebačkog proračuna koji je za 2018. planiran u iznosu od 7,57 milijardi kuna bez proračunskih korisnika, odnosno 9,33 milijardi kuna s proračunskim korisnicima

'U posljednje vrijeme saznali smo da gradonačelnik Milan Bandić zazire od salonskih ljevičara, salonskih desničara, salonskih stručnjaka. No, sada je jasno da postoji nešto salonsko što mu nije strano, a to je 'salonski proračun'. Iz godine u godinu on predlaže proračun koji kao da je izašao iz salona za uljepšavanje', ustvrdila je Sandra Švaljek u ime Kluba gradskih zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i Hrvatske socijalno - liberalne stranke.

Dodala je da se u proračunu predviđaju neostvarivi prihodi, obećava stavljanje u funkciju gradske imovine i najavljuju nova kapitalna ulaganja, te je poručila da se takav proračun 'salonski udaljen od realnosti' nikada ne ostvaruje.

Ovaj prijedlog proračuna je neostvariv i pokazuje da ova Gradska uprava bira obmanu umjesto razumnog upravljanja gradskim resursima i traženja načina da se u zadanim okolnostima osigura visoka kvaliteta života građana, poručila je Švaljek.

Rashodi su, kaže, planirani neumjereno i 12 posto su veći nego 2016. To je dovelo do planiranog deficita od 240 milijuna kuna koji je, naglasila je, najviši planirani deficit u posljednjih deset godina.

Za 2018. predviđena je razina prihoda od gotovo sedam milijardi kuna, a kada to usporedimo s iznosom ostvarenim 2016. vidljivo je, kaže, da će na prihodnoj strani nedostajati sigurno pola milijarde kuna.

'Ostvarenju prihoda teško će pridonijeti realizacija prihoda od prodaje gradske imovine koja je planirana u iznosu od 150 milijuna kuna, što je triput više od iznosa ostvarenog 2016. Vrlo brzo će biti jasno da će se proračun naći u problemima jer se neće ostvariti prihodi, pa će se rashodi morati prilagođavati. Stavka koja će sigurna prva pasti kao prva žrtva nemogućnosti ostvarivanja prihoda su kapitalni izdaci', upozorila je Švaljek.

Sandra Švaljek Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Tomislav Tomašević u ime Kluba zastupnika lijevog bloka ocijenio je da je proračun nerealan, nerazvojan, postizborni, nedovoljno transparentan i nedovoljno participativan. 'Proračun osigurava onu minimalnu transparentnost propisanu zakonom, no nipošto nije dovoljno transparentan, samo je nominalno transparentan', kazao je.

'Gradonačelnik je svjetski šampion u recikliranju projekata koje povlači iz proračuna u proračun, od izbora do izbora i stalno slušamo iste stvari', ustvrdio je Tomašević. Podsjetio je da je prije nekoliko mjeseci usvojena strategiju Grada Zagreba s 15 strateških projekata te je upitao gdje su ti strateški projekti sada u proračunu.

'Spustiti s 312 milijuna kuna na 200 milijuna kuna kapitalna ulaganja - zdravstvo, školstvo je kaos, a pogotovo je još gore prodavati udjele', poručio je Rajko Ostojiću ime Kluba gradskih zastupnika Socijaldemokratske partije Hrvatske, Hrvatske seljačke stranke i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez.

Stanko Kordić u ime Kluba gradskih zastupnika Građansko-liberalnog saveza i Hrvatske stranke umirovljenika ocijenio je da je ovaj prijedlog proračuna copy-paste nedavno usvojenog rebalansa proračuna.

Jelena Pavičić Vukičević u ime Kluba gradskih zastupnika Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, Zelene liste i Narodne stranke - Reformisti ustvrdila je da je ovaj prijedlog proračuna - proračun svih građana Zagreba.

Zastupnici će o prijedlogu zagrebačkog proračuna glasati na sjednici krajem prosinca.