KOLIKO NAS IMA?

U prvoj polovici lipnja Probni popis stanovništva

25.05.2009 u 12:47

Bionic
Reading

U razdoblju od 1. do 12. lipnja ove godine održat će se Probni popis stanovništva, kućanstava i stanova, a u sklopu priprema za Popis stanovništva, kućanstva i stanova koji se u redovitom desetgodišnjem intervalu planira provesti 2011., izvijestio je danas Državni zavod za statistiku.

Probni popis provest će se na uzorku od 50 popisnih krugova, čime će se obuhvatiti oko pet tisuća kućanstava i oko 15 tisuća osoba u izabranim naseljima u Gradu Zagrebu i pet hrvatskih županija - Ličko-senjskoj, Osječko-baranjskoj, Sisačko-moslavačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zagrebačkoj županiji.

Svrha je provjera pripremljenih metodoloških, organizacijskih i informatičkih rješenja u prikupljanju i obradi popisnih podataka kako bi se pravodobno i na prikladan način pripremila provedba i otklonili eventualni nedostaci za provedbu Popisa 2011. na cijelom teritoriju Hrvatske, navodi Državni zavod za statistiku.

Probni popis provodit će popisivači (anketari) metodom intervjua, a kod dolaska u kućanstvo popisivač će se legitimirati posebnim ovlaštenjem Državnog zavoda za statistiku.

Podaci koji će biti prikupljeni popisom stanovništva koriste se isključivo u statističke svrhe, a povjerljivost svih podataka i informacija iz Probnog popisa zaštićena je prema Zakonu o službenoj statistici, stoji u priopćenju.