u bijegu od progona

U prevrtanju broda u Bengalskom zaljevu 17 mrtvih i 30 nestalih Rohindža

10.08.2023 u 16:42

Bionic
Reading

Najmanje 17 pripadnika etničke skupine Rohindža smrtno je stradalo, a 30 se vodi kao nestalo nakon što se brod prevrnuo zbog lošeg vremena u Bengalskom zaljevu ranije ovog tjedna, objavili su u četvrtak humanitarni djelatnici u Mjanmaru

Volonteri su rekli da je osmero ljudi spašeno s broda koji je plovio prema Maleziji, željenom odredištu za tisuće muslimana Rohindža koji bježe od progona i siromaštva u Mjanmaru i Bangladešu. Nije za sada jasno odakle je brod krenuo.

"Pronašli smo mrtva tijela počevši od 7. kolovoza", rekao je Min Htal Wah, predsjednik Zaklade Shwe Yaung Metta, spasilačke organizacije sa sjedištem u obalnoj regiji Rakhine u Mjanmaru. "Unutar tri dana pronašli smo 17 mrtvih tijela... Našli smo neke ljude žive", rekao je, dodajući da je među mrtvima i 10 žena.

Humanitarni radnik Rohindža u gradu Maungdaw na granici s Bangladešom rekao je da je brod isplovio po lošem vremenu i da se oko 500 drugih još uvijek nada da će prijeći u Maleziju.

Gotovo milijun pripadnika Rohindža živi u prenapučenim uvjetima u Bangladešu, među njima i oni koji su 2017. pobjegli od smrtonosne akcije mianmarske vojske, koja niječe da je počinila zločine protiv čovječnosti nad narodom Rohindža.

Veliki broj njih umro je na moru od bolesti, gladi i umora dok su pokušavali doći do većinski muslimanske Malezije i Indonezije u trošnim čamcima.