sukob oko oluje

Suspendiran hrvatski policajac u BiH koji je na Facebooku objavio ustaški pozdrav

09.08.2023 u 12:49

Bionic
Reading

Pokrenut je stegovni postupak i suspendiran je policajac Hrvat iz Mostara koji je na svome Facebook profilu slavio obljetnicu operacije Oluje uz fotografiju na kojoj je ispisan pozdrav 'Za dom spremni'.

Sankcioniranje policajca Marka Škegre, pripadnika državne policijske Uprave za koordinaciju policijskih tijela BiH, zatražio je prošloga tjedna kontroverzni državni ministar sigurnosti Nenad Nešić.

Ministar Nešić je obrazložio da Škegro slavi ‘zločinačku akciju’ u kojoj je prognano 250.000 Srba te da na svome Facebook profilu ima fotografiju muškarca na čijim je leđima istetoviran pozdrav ‘Za dom spremni’.

Na takvu mjeru oštro je reagirao Hrvatski narodni sabor BiH te čelnik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović.

Nešić, koji je nedavno javno branio dvije studentice koje su negirale genocid u Srebrenici te izražavale žaljenje što Srbi nisu pobili više Bošnjaka u tome mjestu u istočnoj Bosni 1995. godine, potvrdio je za Radio televiziju Republike Srpske da je suspendiran policijski djelatnik Uprave za koordinaciju policijskih tijela.

”Policijski službenik je suspendiran do okončanja stegovnog postupka”, rekao je ministar Nešić na čiji je zahtjev pokrenuto sankcioniranje policajca.

Predsjednik HDZ-a 1990. koji je u nekoliko navrata reagirao na Nešićeve izjave ocijenio je u srijedu da pokretanje stegovnog postupka protiv mladog policajca iz Mostara predstavlja ‘pljusku svim Hrvatima u BiH’.

“Vrlo dobro znamo tko je bio agresor u prošlome ratu i vrlo dobro znamo da je Oluja spriječila novi genocid u BiH. Hrvati su ponosni na Oluju i uvijek će biti jer smo i sami sudjelovali u operacijama kojima je zaustavljen rat i potpisan Daytonski mirovni sporazum”, rekao je Cvitanović.

On je pozvao na smjenu ministra Nešića nazivajući ga radikalom.