TRAUMA

U porastu seksualno nasilje američkih vojnika

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 20.01.2012 14:41
  • Objavljeno 20.01.2012 u 14:41
tportal

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Broj nasilnih zločina seksualne prirode koje su počinili aktivni pripadnici američkih kopnenih snaga u posljednjih se pet godina gotovo udvostručio dijelom i zbog trauma sudjelovanja u ratu, pokazalo je vojno izvješće.

U razdoblju od 2006. do 2011. godine seksualno nasilje vojnika poraslo je za 90 posto i 2011. godine zabilježeno je ukupno 2.811 kaznenih djela čiji su počinitelji američki vojnici a od toga broja gotovo polovica su bili seksualni zločini.

Američki vojnik počini prosječno svakih šest sati po jedan nasilni seksualni zločin, navodi američka vojska u izvješću objavljenom u četvrtak. U izvješću se dodaje da je ta vrsta kaznenih djela glavni uzrok ukupnog povećanja nasilnih djela čiji su počinitelji američki vojnici.

Porast zločina je vjerojatni rezultat 'relaksirane' discipline, ponašanja u međunarodnim operacijama, adrenalina koji skače zbog sudjelovanja u vojnim operacijama, visoke razine stresa i poremećaja ponašanja, navodi se u izvješću.

"Mnogi od naših najvećih izazova leže pred nama nakon što se naši vojnici vrate kućama i započnu s reintegracijom u svoje jedinice, obitelji i zajednice", kazao je zapovjednik glavnog stožera američke vojske Peter Chiarelli.

Vojska u izvješću navodi da broj nasilnih seksualnih djela koja počine američki vojnici raste puno brže od istih zločina u ostaloj populaciji i očekuje se da će se taj trend nastaviti.

Pet najučestalijih djela koja su u 2011. godini počinili američki vojnici su teški napad, silovanje, teški seksualni napad, nasilna sodomija i dječja pornografija.

Uočeno je i da vojnici koji pate od PTSP-a, traumatskih ozljeda mozga i depresije češće zlostavljaju svoje partnere.

Također je utvrđeno i da vojnici s PTSP-om tri puta češće zlostavljaju svoje partnerice od ostalih vojnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi