ODRŽAN PROSVJED POTPORE

U ponedjeljak radnici Glasa Istre prekidaju štrajk

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 13.11.2010 16:32
  • Objavljeno 13.11.2010 u 16:19
PROSVJED U ISTRI

PROSVJED U ISTRI

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Štrajkaški odbor 'Glasa Istre' odlučio je danas da se u ponedjeljak u sedam sati ujutro prekida štrajk radnika Glasa Istre, priopćila je danas glavna sindikalna povjerenica Maša Jerin.

Nakon što je Uprava 'Glasa Istre novine' dostavila dopis u kojem predlaže termin za nastavak pregovora oko kolektivnog ugovora u srijedu, 17. studenoga, štrajkaški odbor je danas odlučio da u ponedjeljak, 15. studenog u sedam sati nastupa prekid štrajka.

'Radnici u ponedjeljak započinju sa svojim radom, te će prvi broj pravog Glasa Istre izaći u utorak', priopćio je sindikat koji je prihvatio termin koji je Uprava predložila za kolektivne pregovore u nadi da će ovog puta, kako se navodi u priopćenju 'Uprava zaista pregovarati, a ne kao do sada, opstruirati pregovore'.

'I dalje ćemo inzistirati na ostvarenju onih ciljeva zbog kojih je i štrajk pokrenut, a to je potpisivanje kolektivnog ugovora koji će jamčiti radnička i profesionalna prava', rekla je sindikalna povjerenica Jerin

Nekoliko stotina ljudi okupilo se danas na gradskoj tržnici u Puli na prosvjedu za slobodno novinarstvo u Republici Hrvatskoj i potporu novinarima 'Glasa Istre' u štrajku.

Prosvjed je organizirao Sindikat Istre i Kvarnera, a njegov predsjednik Bruno Bulić ustvrdio je da hrvatskim medijskim prostorom vlada 'politička oligarhija plaćena od moćnika koju su je doveli na vlast, odnosno tajkuna koji su opljačkali ovaj narod putem PR agencija koje financiraju urednike i analitičare".

'Novinar mora postati poziv, a ne zanimanje', poručio je Bulić.

Na prosvjedu je sudjelovao i predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević koji je izjavio da 'moralna erozija' hrvatskog društva svakog dana poprima sve veće razmjere.

To, smatra on, najbolje potvrđuju i dva posljednja primjera koja se ogledaju u odluci Hrvatskog sabora i Ustavnog suda koji 'nisu dopustili da se provede jasno iskazana volja građana za referendumom', dok se druga reflektira na "golgotu koju ovih dana prolaze novinari Glasa Istre". Njima se, kako je kazao, sramnom odlukom Arbitražnog vijeća ne dozvoljava da realiziraju Ustavom garantirano pravo na štrajk.

'Onemogućavanje objektivnog izvještavanja javnosti predstavlja put do konačnog obračuna kapitala i kriminalaca s narodom', izjavio je Matijašević dodavši kako i ovaj slučaj dokazuje da se "vlastodršci neprimjereno pomažu od strane hrvatskog pravosuđa".

HUS daje punu potporu novinarima u borbi za očuvanje nezavisnih medija. Samo tako imamo šansu uspostaviti pravedno i uređeno društvo, a Hrvatska je, nažalost, 'miljama udaljena od takvog društva', kazao je Matijašević.

Novinar Hrvoje Appelt ustvrdio je da u posljednjih pet godina u Hrvatskoj 'traje teror nad novinarima'. 'U Hrvatskoj se novinari tuku, ubijaju i žive pod policijskom zaštitom. Napad na slobodu medija je napad na slobodno demokratsko društvo', kazao je Appelt.

Skupu su se obratili i brojni novinari 'Glasa Istre' u štrajku predvođeni glavnom sindikalnom povjerenicom Mašom Jerin koja je naglasila da novinari tog lista žele raditi u novinama gdje se ne postoji cenzura i živjeti u državi gdje se sudova ne boje radnici nego kriminalci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi