NJEMAČKI CIVILI

U Poljskoj pronađena grobnica s 1800 tijela

16.01.2009 u 21:57

Bionic
Reading

Ostaci više od 1800 njemačkih civila ekshumirani su iz masovne grobnice u Poljskoj, otkriveno je slučajno u današnjem Malborku, a bivšem njemačkome gradu Marienburgu koji je nakon svršetka Drugoga svjetskog rata pripao Poljskoj


Grobnica je otkrivena slučajno 28. listopada 2008. na gradilištu luksuznog hotela, tri kilometra od golemoga srednjovjekovnog dvorca, jednog od turistički najposjećenijih mjesta u Poljskoj.

'Od tada smo ekshumirali više od 1800 tijela', rekao je arheolog Zbigniew Sawicki.

U grobnici su ostatci žrtava svih dobi, među njima i male djece. Svi su bili pokopani goli, a tridesetak lubanja nosi tragove metaka.
Nikakvi metalni predmeti nisu pronađeni, čak ni umjetna zubala, što bi moglo pomoći pri identifikaciji, navode arheolozi.

Pretpostavlja se da su mnoge osobe umrle od hladnoće, gladi ili bolesti, a dio njih poginuo je u sukobima Crvene armije i Wehrmachta u tome gradu bivše Istočne Pruske.

Za tridesetak lubanja s rupama od metka pretpostavlja se da su ostatci osoba koje su bile zadužene da prikupe mrtve po gradu i pokopaju ih.
S obzirom na to da nema ostataka odjeće, ona je vjerojatno bila spaljenja zbog straha od epidemije tifusa, drži Sawicki.

U arhivima Malborka nema tragova o masovnoj grobnici nastaloj prije 60 godina, no njemački povjesničar Rainer Zacharias, podrijetlom iz bivšeg Marienburga, navodi da su njemačke vlasti pozvale stanovnike na bijeg u Njemačku kako se približavala Crvena armija sredinom 1945.

U knjizi iz 1967. Zacharias je napisao da je nepoznata sudbina 1840 stanovnika Marienburga od nekih 3000 koji su odlučili ostati unatoč pozivu na evakuaciju.
Pravosudne vlasti zasad su oprezne i pozivaju svjedoke, poglavito u Njemačkoj, da jave sve što znaju o tim događajima, no zasad se nitko nije odazvao.

Stariji stanovnici Marienburga ipak gaje nadu, kao Franz-Rudi Neumann (83), koji danas živi u Luebecku i uvjeren je da je njegova baka, koja je tada slomila nogu i nije mogla bježati, bačena u masovnu grobnicu.