KONAČNO ZIMA?

U petak snijeg u Lici i Gorskom Kotaru

02.12.2009 u 11:36

Bionic
Reading

Prvi dan prosinca, klimatološkog početka računanja zime, od 1. prosinca do 28. veljače, bio je više jesenski nego zimski. Ipak, na Zavižanu je u 19 sati izmjereno 15 centimetara snijega, od čega 6 cm novoga, od 7 sati ujutro

Obilnije kiše bilo je ponegdje na sjevernom Jadranu, u Senju primjerice čak 43 litre po četvornome metru, te još češće na južnijem dijelu – u Dubrovniku 37 litara, Ćilipima 45 litara, a u Kninu čak 62 litre. Pritom je na južnom Jadranu mjestimice olujno i jako olujno jugo remetilo, pa čak i onemogućavalo prometovanje. Temperatura zraka ponegdje se osjetno snizila u odnosu na dan ranije. U Petrinji je, primjerice, u 13 sati bila za čak 10°C niža nego 24 sata prije; u Sisku za 9, Kninu i Gospiću za 8, dok je u istočnoj Hrvatskoj bila podjednaka, no još uvijek iznadprosječno visoka za doba godine.

Uostalom, i srednja mjesečna temperatura studenoga bila je viša od uobičajene, iako se u njegovom prvom desetodnevlju činilo kako će mjesec opravdati svoje ime. Prema još neslužbenim izračunima, najveće odstupanje, od službenih meteoroloških postaja Državnog hidrometeorološkog zavoda, primijećeno je u Županji i Daruvaru, čak 3,8°C, a samo malo manje na Puntijarki i u Ogulinu. Studeni primjereniji prosječnom bio je mjestimice u Dalmaciji.

Topla je bila i ovogodišnja klimatološka jesen, razdoblje od 1. rujna do 30. studenoga. Na postaji Zagreb Grič, na kojoj se meteorološki podaci službeno mjere još od 1. prosinca 1861. godine, ova jesen dijeli 4. mjesto na listi najtoplijih, uz onu 1872. godine, a iza 1926., 2006. i 2000. godine. Toplije, ali uz manje odstupanje od prosjeka, bilo je i u drugim krajevima. Oborina je bilo uglavnom oko prosjeka, uz iznimku južnog Jadrana, gdje je zabilježen znatniji višak kiše.

A što dalje? Prema prognozi odstupanja srednje mjesečne temperature za sljedećih šest mjeseci, koja je izrađena na temelju izračuna ansambl prognoza Europskog centra za srednjoročne prognoze, razdoblje topline, ili barem prosječne temperature, nastavit će se i u sljedećim mjesecima, uz vjerojatnost veću od 60%, u veljači i travnju veću od 75 posto. Iznimka je samo siječanj, čija bi srednja mjesečna temperatura mogla imati prosjeku najbliže vrijednosti. Naravno, riječ je o srednjacima, koji u sebi mogu 'sakriti' kojekakve pozitivne i negativne skokove temperature. Ovakav kao ovaj s 30. 11. na 1. 12. u skoroj budućnosti nije još vidljiv, ali se zato može upozoriti na vrlo veliku vjerojatnost snijega u Gorskome kotaru i Lici tijekom petka. Za prosinac ništa neobično, ali bi neopreznije vozače mogao smesti. Zimska oprema dobro će doći!

Tekst je objavljen na www.hrt.hr, a tportal ga prenosi u suglasnosti s gospodinom Vakulom.