MINISTAR LORENCIN

U petak će se znati sudbina Meri Matešić

11.03.2014 u 14:54

Bionic
Reading

Ministar turizma Darko Lorencin danas je na pitanja novinara oko nagađanja o smjeni direktorice Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Meri Matešić odgovorio da HTZ ima svoja tijela i procedure te da će se u ovaj petak sve znati.

U petak se očekuje sjednica Turističkog vijeća HTZ-a na kojoj bi Matešić trebala podnijeti svoje prvo izvješće o radu (za prvu godinu na toj poziciji) koje članovi Vijeća trebaju prihvatiti ili ne.

Slijedom toga odlučivat će i o njenom daljnjem statusu u HTZ-u ili pak smjeni, o čemu su mediji ovih dana dosta pisali, a i sama Matešić davala je izjave o toj temi ističući kako je sve odluke i aktivnosti provodila u suglasnosti s Vijećem i Nadzornim odborom te da ne vidi razloga za svoju smjenu.

Ministar Lorencin, koji je po funkciji i predsjednik HTZ-a, o tome na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu više nije rekao ništa, ali je na pitanje novinara da li strane konzultantske kuće imaju monopol na natječajima HTZ-a odgovorio da nemaju i da su natječaji otvoreni za sve, a sva dokumentacija o svakom natječaju i izboru apsolutno dostupna i transparentna.

Mediji su, naime, ovih dana iznova pisali da na natječajima HTZ-a "uvijek pobjeđuju isti" odnosno konzultantske kuće THR iz Barcelone i Horwath Consulting iz Zagreba, koje su od HTZ-a na natječaju dobile posao izrade Strateškog marketing plana hrvatskog turizma 2014.-2020., vrijedan nešto malo više od 4 milijuna kuna.

Iako je dovršetak izrade tog plana prvobitno najavljivan za kraj prošle godine, da bi njegove postavke u primjenu mogle već od ove godine, od toga zasad nema još ništa, a prema najnovijim informacijama iz HTZ-a trebao bi biti dovršen i predstavljen do kraja ovog mjeseca.

O svemu tome komentarom na svojem Facebook profilu oglasio se ovih dana i saborski zastupnik te predsjednik saborskog Odbora za turizam Goran Beus Richemberg, ujedno i član Nadzornog odbora HTZ-a, o čemu je ministar turizma Lorencin, kako je danas kazao, nešto načuo dodavši i da nema komentara.

Ni o pristiglim ponudama odnosno pismima namjere za Kupare, za što je rok završio 9. ožujka, ministar Lorencin također danas nije ništa konkretno kazao, najavljujući da će se povjerenstvo za taj projekt sastati sutra, 12. ožujka, kada bi se moglo i službeno doznati tko su zainteresirani za Kupare.

Neslužbeno se govori da su svi oni koji su najavljivali svoje zanimanje to i formalizirali dostavljanjem pisama namjere, a među njima su se uz grupaciju Karisma Hotels Adriatic (KHA) spominjali i azerbajdžanski te turski investitori, kao i hotelski lanac Hyatt koji navodno ima i svoje investitore iz inozemstva koji se ne bave isključivo turizmom.