Pčelari traže pomoć

U pet dana zbog trovanja pčela izgubio 20 tisuća eura

27.04.2023 u 17:07

Bionic
Reading

Međimurski pčelari upozorili su u četvrtak da je u novom masovnom pomoru pčela, najvjerojatnije zbog oporabe poljoprivrednih sredstava zahvaćeno oko 300 pčelinjih zajednica zbog čega traže pomoć države, dok je međimurski župan Matija Posavec pozvao institucije 'da odrade svoj posao'

U povodu trećeg masovnog pomora pčela u posljednje četiri godine na međimurskom području, pčelari su u četvrtak u Gornjem Mihaljevcu održali konferencija za novinare na kojoj je bio i međimurski župan Matija Posavec.

Pčelari pretpostavljaju da je do tog masovnog pomora u kojem je stradalo na milijune pčela ponovno došlo zbog uporabe sredstva koje poljoprivrednici koriste prilikom tretiranja kultura u cvatnji.

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet podsjetio je da su trovanja pčela počela 2020., ne samo u Međimurju, već i u drugim dijelovima Hrvatske. "Trovanja imamo i u Daruvaru i u Grubišnom polju, prošle godine u Našicama, Virovitici, Valpovu, dakle, tereni koji su u proljetno vrijeme puni ratarskih kultura ili kulture uljane repice", rekao je Kocet.

Dodao je da je u Ministarstvu poljoprivrede 2020. dogovoren hodogram kako doći do rezultata i sankcija, a iako je to napravljeno korektno sada je, kaže očito izostao mehanizam kontrola.

"Ne smijemo završiti ovu godinu, a da ne dođemo do nekog konačnog rješenja", poručio je Kocet.

Konferencija je organizirana na imanju pčelara Mladena Mikulana koji ističe da su štete neprocjenjive.

"Imam 24 zajednice, u jednoj zajednici je oko 50 tisuća pčela. a sad od toga nemam ništa. Sad jedan naš tu domaći čovjek napravi takvu grešku. Možda nije htio, ali ako mu piše na sredstvu da deset dana prije cvatnje treba prskati, zašto je on prskao dok je repica već cvala", upitao je Mikulan te zamolio da pčelarima pomognu Općina, Županija, ali i država.

Međimurski župan Matija Posavec prozvao je institucije koje su zakazale te ih pozvao da odrade svoj posao.

Pčele Izvor: Profimedia / Autor: CLAUDE NURIDSANY & MARIE PERENNOU / Sciencephoto / Profimedia

"Bez obzira radi li se o Ministarstvu, Državnom inspektoratu ili policiji. Nadam se da će ovo shvatiti kao poziv da se cijela situacija riješi na najbolji mogući način, sa željom i dubokom vjerom da se takve stvari neće više događati", kazao je Posavec.

Naglasio je da se to ne smije ponoviti, ne samo zbog pčelara i domaćih autohtonih proizvoda. "To se ne smije dogoditi ni zbog imidža Međimurske županije u koji jako puno ulažemo da budemo održiva destinacija s najkvalitetnijim domaćim proizvodima”, poručio je.

Željko Trupković, predsjednik međimurske Udruge pčelara Agacija istaknuo je da je jedan od članova udruge u pet dana izgubio 20 tisuća eura.

"To je bez dobiti koju bi pčele donijele, a mi ne možemo napraviti par analiza za tisuću eura. Trovanje imamo već šesti dan, pa neka nam objasne na koji način kontaktni fungicid ubija pčele šest dana", rekao je Trupković.