otrovane su

Masovni pomor pčela u Međimurju: Slika je zastrašujuća, umiru u mukama pred košnicama!

25.04.2023 u 19:12

Bionic
Reading

Zastrašujuće slike i ovog proljeća za međimurske pčelare. Naime, pored daruvarskog i grubišnopoljskog područja, i na međimurskom području zabilježen je novi pomor pčela, već treći puta za redom

'Trenutno je u pitanju oko 300 pčelinjih zajednica u gornjem dijelu Međimurja, na potezu od Gornjeg Mihaljevca pa sve do Vugrišinca. Žalosno je da nam se to opet događa, već treći puta. Sumnjamo da je uzrok opet isti, samo je ovaj put, navodno, riječ o registriranom sredstvu koje se koristi prilikom tretiranja kultura u cvatnji', rekao je predsjednik međimurske Udruge pčelara Agacija Željko Trupković za emeđimurje te je naglasio da je pomor došao u nagore vrijeme, prije bagremove paše, kad su pčele najjače.

Kako nastavlja, nastala šteta nije jednaka na svim pčelinjacima, tako da su neki pčelari možda uspjeli izbjeći pomor, dok će neki možda ostati bez svih pčela.

'Obavijestio sam pčelare koji se nalaze na tom području o novoj pojavi pomora. Policija je već izašla na teren, a nakon nalaza Državnog inspektorata vidjet ćemo kakav će biti epilog cijele situacije', dodao je.

Prema pisanju Regionalnog tjednika, pomor u svojim pčelinjacima prijavilo je 20-ak pčelara iz gornjeg Međimurja. Gubici su na više od 200 pčelinjih zajednica. Drugim riječima, uginulo je više milijuna pčela.

'Slika je zastrašujuća! Pčele umiru u mukama pred košnicama! Možete ih lopatama skupljati s obzirom na to koliko ih je stradalo! Ponovno su uginuli milijuni pčela', očajan je međimurski pčelar Dražen Bogdan. Samo on ostao je praktički preko noći bez 42 pčelinje zajednice.

'One su bile u punoj snazi s 55 od 60 tisuća pčela po zajednici. I kao da to nije dovoljno, otrov je unijet u same košnice, što znači da je zatrovana cijela unutrašnjost, kao i matica', govori pčelar Bogdan.

Pčele Izvor: Profimedia / Autor: CLAUDE NURIDSANY & MARIE PERENNOU / Sciencephoto / Profimedia

Neslužbeno se doznaje da je pomor izazvao čovjek koji je prskao uljanu repicu dozvoljenim sredstvom, ali na neispravan način. Riječ je o sredstvu koje se na uljanoj repici koristi prije njezine cvatnje. On je učinio upravo suprotno, prskao je biljku koja je u punom cvatu i još k tome tijekom dana.

'Veterinarska i poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata odmah po zaprimanju informacije o povećanom uginuću pčela na pčelinjaku u Općini Gornji Mihaljevec obavile su koordinirani inspekcijski nadzor. Utvrđeno je da je u neposrednoj blizini obavljeno prskanje uljane repice u cvatu kontaktnim insekticidom aktivne tvari lambda cihalotrin iz skupine piretroida. Slijedom navedenoga poljoprivredna inspekcija će pokrenuti upravni i prekršajni postupak', kažu iz Državnog inspektorata.