nesreća

U padu vojnog zrakoplova u Italiji poginuo britanski pilot

16.03.2022 u 23:01

Bionic
Reading

Trenažni vojni zrakoplov srušio se u srijedu oko podneva na sjeveru Italije, pri čemu je poginuo britanski pilot, a drugi je ozlijeđen, priopćila je grupacija Leonardo

"Dogodio se zračni incident u kojemu je sudjelovala letjelica M-346, koja se srušila blizu Coma", na sjeveru zemlje, priopćila je velika talijanska kompanija za ratno zrakoplovstvo.

"Uzroci nesreće nisu poznati. Nakon intervencije spasilačkih ekipa, potvrđena je smrt jednog od dvojice pilota", dodala je. Odgovarajući na upit AFP-a, Leonardo je potvrdio medijske informacije da je poginuli pilot instruktor bio britanski državljanin, a drugi talijanski.

"Uprava Leonarda izražava najiskreniju sućut zbog pogibije pilota i suosjeća s obitelji u boli", dodao je.

M-346 Master je trenažni zrakoplov s dva mjesta, a prodaje se i u inozemstvu.

Kako pišu glasila, nesreća se dogodila tijekom pokusnog leta, s polaskom iz tvornice Leonardo u Venegonu Superiore, prije nego se zrakoplov službeno ne preda talijanskom ratnom zrakoplovstvu.

Po izjavama svjedoka koje prenosi dnevnik Il Corriere della Sera, zrakoplov se zapalio i srušio na vrhu planine, na visini oko 2500 m.

Obojica pilota su se uspjela katapultirati prije pada, ali je jedan poginuo, a drugi je zadobio ozljede i prevezen je u bolnicu.