MJERE ZA LOKALCE

Vlada ograničila maksimalni prirez na 18 posto

13.11.2014 u 19:07

Bionic
Reading

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak jedinice lokalne samouprave izgubit će ukupno 1,8 milijardi kuna koje je dosad dobivala od poreza na dohodak zaposlenih građana. Vlada je odlučila nadomjestiti dio tih gubitaka izmjenom Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave

Na izmjenama zakona radili su zajedno ministar financija Boris Lalovac i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić. Lalovac je naglasio da je najveća novost u izmjenama ograničenje prireza na 18 posto, koliko već ima Grad Zagreb, a ne 30 posto kako je do sada stajalo u zakonu.

Kako izmjena Zakona o porezu na dohodak građanima donosi nešto veće plaće, ali zato gradovima i općinama oduzima ukupno oko 1,8 milijarde kuna, ministar Branko Grčić pojasnio je načine na koje će Vlada dijelom kompenzirati lokalcima te gubitke.

Udio u raspodjeli poreza na dohodak povećat će se za 3,5 posto odnosno za oko 400 milijuna kuna, a županijama za 0,5 posto odnosno za oko 70 milijuna kuna, rekao je Grčić.

Potpomognuta područja dobivat će čak kompletni prihod koji će država dobivati od poreza na kamate na štednju koji se uvodi od početka iduće godine, odnosno od 300 do 350 milijuna kuna.

Još jedna kompenzacijska mjera nova je raspodjela prihoda od poreza na promet nekretninama za gradove i općine koja će se povećati sa 60 na 80 posto. 'Omogućit će im se posebnim zakonom i bolje raspolaganje sredstava od komunalne naknade, daje im se puna sloboda ne samo za održavanje komunalne infrastrukture nego i za izgradnju nove infrastrukture', rekao Grčić.

Najavljeno je, prvi put, osnivanje jedinstvenog fonda jedinica lokalne i regionalne samouprave za privlačenje sredstva iz EU fondova u koji će ući dio prihoda od poreza na dohodak u iznosu od 180 do 200 milijuna kuna, dakle država se odriče 1,5 posto poreza. 'Time će se omogućiti lokalnim jedinicama da dobiju pet, 10 ili 15 posto sredstava koliko im treba da sudjeluju u sufinanciranju svojih EU projekata. Na taj način se, na principu solidarnosti, omogućava da jedinice koje su brže u aplikaciji projekata, da realiziraju projekte bez ijedne kune iz svojih proračuna', rekao je Grčić.