crna statistika

U Osječko-baranjskoj županiji 50 novooboljelih

11.07.2020 u 12:27

Bionic
Reading

Na području Osječko-baranjske županije u proteklih 24 sata zabilježeno je 50 novozaraženih osoba koronavirusom, što je najveći broj do sada u jednom danu, rekao je u subotu na konferenciji za novinare načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite Goran Ivanović

Prema njegovim riječima, u Kliničkom bolničkom centru Osijek i županijskom Zavodu za javno zdravstvo u tom razdoblju testirano je 174 uzorka od čega je 50 bilo pozitivno na koronavirus.

Iznio je podatak kako je trenutno na području županije ukupno pozitivno 329 osoba, hospitalizirano je 27, a na respiratoru su dvije osobe. U samoizolaciji se nalaze 762 osobe. Djelatnici Policijske uprave Osječko- baranjske obavili su 46 provjera osoba radi utvrđivanja kršenja mjera samoizolacije, no kršenja nije bilo. Od 50 novopozitivnih osoba, njih 42 su iz Đakova, četiri su iz Osijeka te po jedna osoba iz Belog Manastira, Belišća, Tenje i Višnjevca.

Prestati sa stigmatizacijom

„Kad je riječ o Đakovu i pričama koje kruže, treba jasno reći – časne sestre ne prenose zarazu po Đakovu i okolici, one su od prvog dana pojave zaraze u samoizolaciji i treba prestati s tom nepotrebnom stigmatizacijom", istaknuo je Ivanović.

Također su se, rekao je, pojavile informacije da se smanjuje broj testiranja, što također nije točno. U koordinaciji s epidemiološkim službama svakodnevno se u prosjeku obavlja oko 200 testiranja uzoraka.

"To što neki pojedinac smatra da bi se trebao testirati ne može biti osobna procjena, to mora biti procjena ili epidemiologa ili obiteljskog liječnika. Od ponedjeljka stupaju na snagu nove mjere i apeliram da ih se svi pridržavamo za dobrobit svih nas“, zaključio je Ivanović.

Đakovački epidemiolog dr. Tomislav Dijanić je na pitanje kakva je situacija u đakovačkom samostanu ponovio kako časne sestre ne izlaze iz njega, te da je od 185 sestara, koliko ih je u samostanu, do sada na koronavirus pozitivno 130, ali su sve medicinski obrađene.

Dodao je i kako je ukupan broj zaraženih od pojave zaraze na području Đakovštine 241.