ULAGANJE

U Osijeku otvoren pogon za doradu sjemena

22.11.2010 u 19:28

Bionic
Reading

U Poljoprivrednom institutu Osijek danas je u rad pušten novi pogon za doradu sjemena, čime ova znanstveno-istraživačka kuća nastavlja val uspješnih ulaganja. Kako je rečeno na svečanosti povodom otvaranja, na koju su došli ministri poljoprivrede i znanosti Petar Čobanković i Radovan Fuchs, radi se o jednom od najsuvremenijih postrojenja te vrste u Europi

'Pogon koji je uspješno radio proteklih 40-50 godina odslužio je svoje, a ovaj novi jedan je od deset najboljih u Europi', rekao je ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek Zvonimir Zdunić.

Posebno je istaknuo da je većinu vrijednosti investicije, dva milijuna eura, ta ustanova izdvojila iz vlastitih sredstava, koja su zarađena na tržištu prodajom sjemena. Institut ne samo da je zauzeo većinu sjemenarskog tržišta za pojedine kulture, nego odnedavno ulaže i u azijsko tržište, po čemu je to jedinstven primjer u Slavoniji.

Sjemenom opskrbljuju značajan dio tržišta

Ministar Petar Čobanković potvrdio je da PIO dominira na hrvatskom tržištu sjemena.

'Institut je zauzeo značajno mjesto čak i u kukuruzu, oko 20 posto, a znamo da baš u tom području u Hrvatskoj imamo svjetsku konkurenciju', naglasio je Čobanković. Istaknuo je primjer znanstvene stanice koju je institut pokrenuo u Turskoj kao dokaz da PIO ima još veće potencijale u znanstveno-istraživačkom radu.

Na domaćem tržištu dvije trećine sjemenske pšenice i 90 posto ječma čini sjeme PIO-a, a vodeći su dobavljači sjemena lucerne, stočnog graška, soje i ječma. Izvoz im je ove godine porastao za 300 posto, jer su se sa svojim proizvodom probili u Sloveniju, Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo, Makedoniji, Iran i Tursku.

Čobanković: Razloga za prosvjede nema, poljoprivreda je dobila maksimum

Upitan da komentira najavu sutrašnjeg prosvjeda dijela seljaka Brodsko-posavske županije u Bošnjacima, ministar Čobanković je ustvrdio da razloga za prosvjede nema i da neće razgovarati s onima koji nisu za konstruktivni razvoj poljoprivrede.

'Razloga za prosvjede nema, osobito u dijelu biljne proizvodnje. Cijene biljnih proizvoda za 50 posto su veće od troškova njihove proizvodnje. Za poljoprivredu smo ove godine iz proračuna dobili maksimum maksimuma, a iznos se neće smanjiti ni u proračunu za 2011. godinu. Prema tome, ne vidim razloga za takvo ponašanje', rekao je Čobanković i izrazio je sumnju i u legitimitet sutrašnjih prosvjednika.

'Jednom treba reći i koliko je članstvo tih udruga. Danas je lako osnovati udrugu, treba samo nekoliko ljudi. I onda se prosvjeduje', kazao je.

Prosvjed u Bošnjacima najavila je brodsko-posavska podružnica Hrvatskog seljačkog saveza na čelu s Tomislavom Pokrovcem, koji je prije tjedan dana nezadovoljstvo obrazložio rezultatima općinskog natječaja za dodjelu državne zemlje u najam i nemogućnošću unovčavanja vaučera koje je podijelilo Ministarstvo poljoprivrede.

Pokrovac je jedan od trojice koji su nedavno napustili Koordinaciju seljačkih udruga i osnovali Seljački sindikat, što je objasnio nezadovoljstvom načinom i ishodom dosadašnjih pregovora s Ministarstvom poljoprivrede. Predsjednik udruge Brazda Mate Brlošić odbacio je njegove tvrdnje i potrebu osnivanja seljačkog sindikata.

Govoreći o blokadi računa Tvornice ulja Čepin, jedine preostale tvornice bivšeg giganta IPK Osijeka, Čobanković je rekao da se radi o vrlo kompleksnom slučaju.

'Bilo bi nezgodno da država dokapitalizira uljaru, a da tvrtka zatim ode u stečaj', upozorio je ministar. Radi se o dospjelom dugu od 52 milijuna kuna prema Zagrebačkoj banci, a zbog blokade računa ne može se nastaviti započeta privatizacija uljare.