OBILJEŽAVANJE OLUJE

U Osijeku građani u ophodnji vojnim brodovima

04.08.2015 u 14:36

  • +14

Zastave na balkonima hrvatskih gradova povodom Dana pobjede

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Bionic
Reading

Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnice VRO 'Oluja' u srijedu, 5. kolovoza za građane je u Osijeku organiziran posjet i vožnja rijekom Dravom plovilima Riječne bojne, Inženjerijske pukovnije, Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV-a 'F.K. Frankopan' (ZOD) u vremenu od 16,00 do 20,00 sati

Zainteresiranim građanima bit će omogućena vožnja rijekom Dravom, od Kompe do Donjeg grada i natrag i to ophodnim brodom 'Šokadija', brodicama 'Arimar' te aluminijskim desantnim čamcem.

Početak vojno-redarstvene akcije Oluja, prije dva desetljeća, svečano je obilježen u Sisku, koji je dao golem doprinos obrani zemlje i oslobađanju okupiranog dijela Hrvatske.
Na prigodnoj svečanosti u utorak govorili su sudionici Oluje, a na dane ponosa i slave prisjetili su se kroz priče o običnim, često anonimnim braniteljima i ljudima.
Na svečanosti je prikazan 20-minutni dokumentarni film o Oluji koji je snimio Željko Rakarić, a uredio viši kustos sisačkog Gradskog muzeja Ivica Valent.

Oslobodilačke akcije Oluja i povratka u svoj oslobođeni grad, izložbom "20 godina poslije", prisjetili su se i mnogi Petrinjci.

Brojnim fotografijama i dokumentima, prikazane su akcije osloboditelja, pripadnika Druge gardijske brigade Grom, 12. petrinjske pukovnije, te drugih braniteljskih postrojbi, koje su uz velike napore i žrtve trećeg dana akcije, u nedjelju 6. kolovoza 1995., oslobodile Petrinju, inače snažno uporište vojske tzv. SAO Krajine.
O kakvom žestokom otporu okupatora se radilo svjedoče i podaci da su u oslobodilačkim akcijama, uz ostale, nadomak Petrinje, poginuli zapovjednik 2. bojne Druge gardijske brigade Grom Predrag Matanović i zapovjednik 57. brigade "Marijan Celjak", Stjepan Grgec.