izbori

U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano 35 žena

  • I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 06.07.2020 13:14
  • Objavljeno 06.07.2020 u 13:14
Bionic
Reading

U novi saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 'mjesto', prema neslužbenim rezultatima, izabrano je 35 zastupnica iz različitih političkih stranaka, osjetno više u odnosu na prethodni saborski saziv

Naime, na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. u Sabor je bilo izabrano samo 19 zastupnica, a do kraja tog saziva, u svibnju ove godine, broj zastupnica se popeo na 29.

Moguće je da im se broj promijeni i u novom, 10. sazivu Hrvatskog sabora, nakon što se formira hrvatska Vlada, a dio izabranih zastupnika i zastupnica preuzme neku dužnost u izvršnoj vlasti.

Najviše zastupnica, četrnaest, izabrano je sa listi Restart koalicije, koja je inače doživjela teški izborni poraz, potom s HDZ-ovih pobjedničkih lista - devet, Domovinskog pokreta Miroslava Škore - četiri, koalicije Možemo! - tri, Listi nacionalnih manjina - dvije i jedna zastupnica s Mostove izborne liste.

Broj saborskih zastupnica, iz različit političkih stranaka, mijenja se od saziva do saziva, no nikada nije premašio broj njihovih muških zastupničkih kolega, ni četvrtinu saziva.