kreće zimsko računanje vremena

U noći sa subote na nedjelju pomičemo sat unatrag, evo na što još morate pripaziti

26.10.2021 u 12:13

Bionic
Reading

Zimsko računanje vremena započinje u noći sa subote, 30. listopada, na nedjelju, 31. listopada. Kazaljke na satovima potrebno je pomaknuti jedan sat unatrag i to sa 3 na 2 sata.

Sukladno Uredbi ljetno računanje vremena u 2021. završava 31. listopada u tri sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u tri sata računa kao dva sata.

Iako je pomicanje sata trebalo je prestati 2019., Do dogovora na razini Europske unije još nije došlo. Naime, još 2018. bivši predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker predložio je ukidanje pomicanja sata za cijelu Europsku uniju, s time da je članicama prepušteno da odluče hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. Prijedlog je 2019. podržao Europski parlament, no trebaju ga usvojiti države članice. Trenutno nema nikakvih naznaka da bi prijedlog mogao dobiti njihovu potporu.

Pomicanjem sata u nedjelju, odnosno vraćanjem na zimsko računanje vremena sunce će ranije izlaziti, ali i zalaziti, pa će dani imati manje svjetla u popodnevnim satima. U noći kada se vraćaju kazaljke ljudi će, pak, moći spavati jedan sat dulje.

Promicanje sata odrazit će se i na željeznički promet, u kojem će vlakovi biti zaustavljeni na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu kako bi bili u skladu s voznim redom.

Povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun, pa će se sada utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi u razdoblju od 21 do 7 sati.

Vozači automobila prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, dužni su paliti dnevna svijetla od 1. studenoga do 31. ožujka.