u frankfurt

U Njemačku stigao čarter s pripadnicima IS-a

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 20.12.2020 15:29
  • Objavljeno 20.12.2020 u 15:26
Suđenje pripadnici IS-a u Njemačkoj

Suđenje pripadnici IS-a u Njemačkoj

Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK

Njemačka vlada je u nedjelju specijalnim letom u Njemačku prebacila tri bivše pripadnice Islamske države (IS) i dvanaestoro djece pri čemu je jedna od žena odmah nakon dolaska u zračnu luku Frankfurt i uhićena. „Leonoru M. iz Sangerhausena u saveznoj pokrajini Saska-Anhalt se tereti za članstvo u terorističkoj organizaciji te sudjelovanje u zločinu protiv čovječnosti“, stoji u priopćenju Glavnog državnog odvjetništva u Karlsruheu povodom uhićenja 21-godišnje Leonore Messing čiji slučaj je od prije poznat njemačkoj javnosti.

Ona je 2015. kao petnaestogodišnjakinja otputovala u Siriju gdje je postala treća supruga pripadnika IS-ove tajne službe. Njemački mediji pritom javljaju da se radi o Martinu L., također jednom Nijemcu konvertitu s kojim je Leonora dobila dvoje djece.

Leonoru se tereti da je svog supruga podržala u kupnji i porobljavanju Jezidkinje, ratne zatočenice koju su namjeravali dalje preprodati.

Kako javlja magazin Spiegel, protiv druge dvije žene, Yasmin A. iz Bonna i Merve A. iz Hamburga, koje su danas stigle u Njemačku se vodi istraga zbog sumnje u članstvo u terorističkoj organizaciji.

Prema podacima javnog servisa SWR, žene i dvanaestoro djece, su u subotu predane njemačkim vlastima na sjeveru Sirije u području koje je pod kontrolom Kurda.

Od dvanaestoro djece petero pripada ženama koje su stigle s istim zrakoplovom a kod ostalih sedam se radi o siročadi iz zarobljeničkog logora za bivše pripadnike IS-a. Sva djeca su predana na skrb nadležnim službama.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je da se radi o „humanitarnoj akciji“ jer su neka djeca teško oboljela. Akcija je izvedena u suradnji s Finskom koja je istim zrakoplovom prebacila dvije finske državljanke i šestero djece.

U logorima za bivše pripadnike IS-a na kurdskom području se prema procjenama njemačke vlade nalazi još oko 70 njemačkih državljana te oko 150 djece od kojih je barem jedan roditelj bio njemačkog državljanstva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!