ZADOVOLJNI PANDEMIJOM

Islamska država najavila nove napade i proglasila Covid-19 Božjom kaznom

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 28.05.2020 23:16
  • Objavljeno 28.05.2020 u 23:16
Koronavirus

Koronavirus

Izvor: EPA / Autor: SASHENKA GUTIERREZ

Islamska država (IS) je poručila da je pandemija koronavirusa Božja kazna neprijatelja, po audio snimci objavljenoj u četvrtak na kojoj su džihadisti najavili i nove napade.

Osoba na snimci, objavljenoj na internetskim stranicama militanata, za sebe je rekla da je glasnogovornik IS-a Abu Hamzah al-Quraishi.

"Bog je poslao kaznu tiranima ovog doba i njihovim sljedbenicima... koja se ne može vidjeti golim okom", rekao je aludirajući na covid-19.

"Danas smo zadovoljni zbog ove Božje kazne za vas".

To je treća takva snimka te terorističke skupine od imenovanja Abu Ibrahim al-Hashemi al-Quraishija za novog vođu nakon što su specijalne snage SAD-a prošle godine ubile Abu Bakra al-Bagdadija.

Quraishi je na snimci pozvao borce IS-a da "pripreme sve svoje snage i budu što nemilosrdniji prema neprijateljima Boga i napadnu njihova mjesta". "Ne dopustite da prođe i jedan dan a da ne učinite njihove živote groznima".

On nije naveo neki određeni cilj ali je spomenuo zemlje u kojima je skupina aktivna, poput Sirije, Iraka i zapadne Afrike.

  • +5
  • +2

Koronavirus u svijetu

Izvor: EPA / Autor: ARIS OIKONOMOU

IS se od ubojstva Bagdadija pokušava regrupirati i razviti nove strategije, a prošle je godine nakon što je poražen u Iraku izgubio i znatan teritorij u Siriji.

Organizacija SITE Intelligence Group koje prati internetske stranice militanata ocijenila je da snimka izgleda autentična s obzirom te da glasnogovornik IS-a ponavlja tvrdnju džihadista da je covid-19 božja kazna.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!