drma se koalicija

U Njemačkoj veliko iznenađenje Zeleni, debakl SPD-a, a desničarski AfD osvaja oko 11 posto

26.05.2019 u 18:46

Bionic
Reading

Stranke vodeće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije u Njemačkoj, unija CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), pretrpjele su prema prvim prijevremenim rezultatima na izborima za Europski parlament snažne gubitke, dok je stranka Zeleni ostvarila povijesno najbolji rezultat na nekim izborima na saveznoj razini

Unija CDU/CSU je prema prvim prijevremenim nepotpunim rezultatima osvojila 21,7 posto, što je gubitak od 8,3 posto u usporedbi s posljednjim izborima prije pet godina.

Najžešće gubitke pretrpjeli su socijaldemokrati, koje je biralo 11,9 ljudi manje nego na posljednjim EU izborima, što je rezultiralo rezultatom od 15,4 posto i najslabijom vrijednosti za SPD na nekim od izbora koji se održavaju na području čitave Njemačke.

Najveći priljev glasova ostvarili su Zeleni te su s 21,8 posto glasova ostvarili svoj najbolji rezultat na nekim saveznim izborima. Zelene je biralo 11,1 posto više birača nego prije pet godina.

Desno popularna Alternativa za Njemačku (AfD) osvojila je 10,4 posto glasova, što je 3,3 posto više nego na posljednjim EU izborima, ali oko dva posto manje nego na parlamentarnim izborima 2017.

  • +23
Angela Merkel Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Predsjednik AfD-a Alexander Gauland je za slabiji rezultat na izborima optužio 'kaos oko Brexita' i aferu Ibiza s austrijskim desnim populistima.

Stranka Ljevica je, prema prijevremenim nepotpunim rezultatima objavljenim nešto prije 19 sati, ostvarila 5,6 posto, a Liberali (FDP) 5,5 posto.

Izlaznost na ovim izborima za Europski parlament je s 59 posto gotovo 12 posto viša nego na izborima prije pet godina.