beskućnici

U Njemačkoj preko 650.000 osoba bez vlastitog doma

30.07.2019 u 12:47

Bionic
Reading

U Njemačkoj bez vlastitog doma živi oko 650.000 stanovnika, većina njih u smještajima za beskućnike, priopćila je radna grupa Pomoć beskućnicima (BAGW) u utorak u Berlinu

'Među 650.000 osoba koje su bez vlastitog krova nad glavom, najveći broj, njih 375.000 otpada na osobe kojima je priznato pravo na azil i koje još uvijek žive u smještajima za izbjeglice', priopćila je radna grupa Pomoć beskućnicima.

Na ulici je diljem Njemačke živjelo oko 48.000 osoba od toga najveći dio otpada na osobe iz drugih dijelova Europske unije, pretežito istočnih članica EU-a. Posebice u većim gradovima već godinama postoji problem s beskućnicima iz Poljske, Rumunjske i Bugarske.

BAGW je apelirao na vladu da učini više glede gradnje socijalnih stanova i stanova sa subvencioniranom stanarinom.

'Godišnje nam treba 80 do 100 tisuća novih socijalnih stanova i daljnjih 100.000 stanova s nižom stanarinom', rekla je direktorica BAGW-a Werena Rosenke.

Prema procjeni Instituta njemačkog gospodarstva prošle je godine doduše izgrađeno 217.000 novih socijalnih stanova, ali je primjetna ogromna razlika između većih gradskih središta, gdje nedostaje socijalnih stanova i manjih u kojima je socijalnih stanova previše.

Socijalne udruge su upozorile i na drastični porast stanarina u većim gradskim središtima proteklih godina kao posljedica gospodarske atraktivnosti Njemačke za useljenike.