dobrobit stanovništva

Novi Zeland predstavio 'proračun blagostanja' usmjeren na mentalno zdravlje i siromaštvo djece

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 30.05.2019 11:11
  • Objavljeno 30.05.2019 u 11:11
Novozelandska premijerka Jacinda Ardern

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Novi Zeland je u četvrtak predstavio svoj tzv. 'proračun blagostanja' u kojemu su kao novi prioriteti postavljeni mentalno zdravlje, siromaštvo djece, obiteljsko nasilje i beskućnici

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern prethodno je obećala novi proračun postaviti tako da odražava dobrobit ljudi i zaštitu okoliša kao srž njezine politike.

Po riječima ministra financija Granta Robertsona, koji je predstavio proračun, pristup u kojemu je dobrobit stanovništva dominantno polazište predstavlja značajan odmak od postojećeg statusa quo i uspjeh zemlje sada će se mjeriti na drugačiji način.

'Ne oslanjamo se samo na bruto domaći proizvod, nego također i na to kako doprinosimo dobrobiti naših ljudi, štitimo okoliš i jačamo naše zajednice', kazao je Robertson.

U novom proračunu 1,5 milijardi novozelandskih dolara namijenjeno je mentalnom zdravlju i borbi protiv ovisnosti tijekom četiri godine, 320 milijuna dolara namijenjeno je borbi protiv obiteljskog nasilja, a 1,1, milijun dolara borbi protiv dječjeg siromaštva.

Prema podacima lokalnog ogranka UNICEF-a, oko 27 posto djece na Novom Zelandu živi u uvjetima siromaštva, koji se definiraju kroz nedostatak kvalitetne prehrane, zdravstvene skrbi i suhog, toplog doma.

Drugo UNICEF-ovo izvješće objavilo je da je prošle godine stopa samoubojstava kod mladih bila u Novom Zelandu najviša na listi od 41 zemlje OECD-a i iz Europske unije.

Proračun blagostanja, predstavljen danas, zamišljen je kao ključan dio programa vlade lijevog centra premijerke Jacinde Ardern i s interesom ga očekuju progresivne snage diljem svijeta, koje žele vidjeti kako on izražava premijerkine tvrdnje o nacionalnom uspjehu koji se mjeri 'kroz ljubaznost, empatiju i blagostanje'.

Bivši glavni ekonomist novozelandske Reserve Bank, ujedno i čelnik katedre za blagostanje i javne politike sveučilišta u Wellingtonu, Arthur Grimes, kazao je da ne može kazati koliko novi proračun doista donosi ljubaznosti i empatije, ali da može sa sigurnošću potvrditi da se on doista odnosi na važne aspekte dobrobiti stanovništva.

Posebice je pritom istaknuo pitanja mentalnog zdravlja te obiteljskog i seksualnog nasilja kao pitanja na koja zaista treba obratiti osobitu pažnju na Novom Zelandu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!