BORBA PROTIV PANDEMIJE

U Njemačkoj pojačana kontrola putnika iz visokorizičnih zemalja, Hrvatska nije na listi

24.01.2021 u 13:07

Bionic
Reading

U Njemačkoj je u nedjelju započela stroga kontrola putnika iz zemalja koje su označene kao epidemiološki visoko rizične zemlje

Kontrole se od nedjelje ujutro sustavno provode u svim zračnim lukama, a na cestovnim i željezničkim graničnim prijelazima obavljaju se pojedinačne kontrole.

„Danas smo proveli kontrolu putnika iz 17 zrakoplova koji su doletjeli iz jedne od visoko rizičnih zemalja“, priopćio je predstavnik Savezne policije u zračnoj luci Frankfurt.

Putnici iz ovih zemalja moraju već pri dolasku u Njemačku predočiti negativni test na koronavirus. Unatoč negativnom testu svi putnici koji dolaze u Njemačku moraju provesti 10 dana u samoizolaciji.

Prije putovanja u Njemačku svi putnici su dužni preko interneta prijaviti se njemačkim zdravstvenim vlastima, a prijevoznici su dužni prije putovanja provjeriti jesu li putnici u posjedu negativnog testa.

Državni epidemiološki institut Robert Koch trenutno 25 zemalja tretira kao visokorizične.

Visokorizično područje je nova kategorija koja se odnosi na zemlje u kojima sedmodnevna incidencija prelazi vrijednost od 200.

Među tim zemljama su i gotovo sve zemlje jugoistočne Europe s izuzetkom Hrvatske. Na listi se nalaze i Španjolska, Portugal, Češka kao i Baltičke zemlje.

Hrvatska se i dalje tretira kao rizično područje što znači da putnici iz Hrvatske ne moraju predočiti negativni test odmah pri dolasku u Njemačku nego ga moraju predočiti u roku od 48 sati nakon dolaska.