živio u borkumu

U Njemačkoj počelo suđenje 94-ogodišnjem bivšem SS-ovcu

06.11.2018 u 11:26

Bionic
Reading

U njemačkom gradu Muensteru u utorak je započelo suđenje 94-godišnjem bivšem pripadniku specijalni postrojbi (SS) nacističke vojske zbog suučesništva u ubojstvu nekoliko stotina zatočenika koncentracijskog logora Stutthof u blizini Gdanjska

U optužnici danas 94-godišnjem umirovljeniku, koji je posljednjih desetljeća živio u Borkumu na sjeverozapadu Njemačke, navodi se da je kao čuvar u logoru Stutthof omogućio brojna ubojstva zatočenika. U ovom logoru je tijekom rata poubijano preko 27.000 zatočenika.

Optuženi je u logoru Stutthof djelovao kao čuvar između 1942. i 1944.

Međunarodni odbor Auschwitz, kojeg su 1952. osnovali preživjeli logoraši i koji do danas pravno zastupa njihove interese, pozdravio je početak suđenja te se zahvalio preživjelima i članovima rodbine ubijenih koji se u Muensteru pojavljuju u ulozi sutužitelja.

„Mi vam se zahvaljujemo na hrabrosti i odlučnosti da se na ovom suđenju pojavite u ulozi sutužitelja i svjedoka. To će za vas biti teški dani“, rekao je predstavnik odbora Christoph Heubner.

On je ujedno kritizirao njemačko pravosuđe kojemu je toliko dugo trebalo da bivšeg SS čuvara izvede pred sud.

„Preživjeli su morali vječno čekati na njemačko pravosuđe i pravdu“, rekao je Heubner.

U Munsteru se trebalo istodobno suditi i još jednom logorskom čuvaru, ali je ovaj proces, zbog zdravstvenog stanja optuženog, odvojen.