VIŠE OD 100 OZLIJEĐENIH

U neredima u Bangkoku poginula prva žrtva

13.04.2009 u 18:10

Bionic
Reading

Jedna je osoba u ponedjeljak ustrijeljena iz vatrenog oružja u sukobima u Bangkoku, rekao je na televiziji ministar zadužen za veze s uredom premijera Satit Wonghnongtaey, a služba hitne medicinske pomoći izvijestila je da je najmanje sto jedna osoba ozlijeđena

'Ozbiljan sukob je izbio pokraj sjedišta vlade između prosvjednika i stanovnika te četvrti, kojih je troje ozlijeđeno u pucnjavi, a jedan je umro u bolnici", rekao je ministar Satit.

U eskalaciji nasilja u ponedjeljak poslijepodne u Bangkoku su zapaljeni zgrada ministarstva prosvjete i sedam autobusa u blizini sjedišta tajlandske vlade, glavnom okupljalištu oporbenih prosvjednika, gdje sve dosad nije bilo nasilja, javljaju agencije prema navodima svjedoka.

Stotine vojnika koji su stigli kamionima, u ponedjeljak popodne zauzeli su položaje na trgu nedaleko od ureda premijera, gdje se okupilo 4.000 prosvjednika, rekao je jedan vojni časnik.

Po riječima tog časnika, vojska pokušava potisnuti sve prosvjednike raštrkane po čitavom Bangkoku, 'na jedno mjesto kako bi spriječila dolazak drugih prosvjednika'.

Sukobi, čiji broj žrtava nije konačan, izbili su rano ujutro pokraj raskrižja Din Daeng koje su zauzeli prosvjednici, a vojnici su ga pokušali osloboditi. Sukobi su se tu nastavili u ponedjeljak predvečer. Veiše od 100 osoba, većinom prosvjednika, ozlijeđeno je, među kojima najmanje dvoje teško, po priopćenju glavne službe za hitnu medicinsku pomoć.

U mnogim četvrtima podignute su barikade, odakle su se u ponedjeljak u kasnim poslijepodnevnim satima još čuli sporadični pucnjevi. Oblaci gustog dima uzdizali su se ponad grada.

Tajlanska vojska će primijeniti 'sva raspoloživa sredstva kako bi ponovo uspostavila red', upozorio je na televiziji njezin vrhovni zapovjednik Songkitti Jaggabatara koji se rijetko pojavljuje u medijima.

Premijer Abhisit Vejjajiva je u nedjelju u Bangkoku proglasio izvanredno stanje zbog prosvjeda "crvenih košulja" koje već nekoliko tjedana traže njegovu ostavku i održavanje prijevremenih izbora.

Za razliku od prosvjeda oporbenih monarhista koji su koncem 2008. ubrzali pad vlade sklone bivšem premijeru Thaksinu Shinawatri, vojska ovaj put nije bila pasivni promatrač prosvjeda i nije oklijevala pucati u zrak pravim metcima kako bi rastjerala 'crvene košulje'.

Vlasti su pojačale sigurnost u pomorskim i zračnim lukama te na drugim većim infrastrukturnim objektima, objavio je glasnogovornik vlade.

Thaksin Shinawatra koji zadnjih tjedana okuplja pristaše 'revolucije protiv nezakonite vlade', živi u inozemstvu otkako je zbog zloporabe ovlasti osuđen na dvije godine zatvora.

Češko predsjedništvo Europske unije u ponedjeljak je izrazilo 'zabrinutost' zbog stanja u Tajlandu gdje traju sukobi vojske i prosvjednika.