NEZADOVOLJNI VJERNICI

U nedjelju prosvjed pred zagrebačkom katedralom

18.02.2011 u 21:23

Bionic
Reading

Ispred zagrebačke katedrale u nedjelju će prosvjedovati vjernici iz Jakopovca i Kaštelanca, koji ne odustaju od zahtjeva da i dalje budu dio župe Varaždinske Toplice, zbog čega su već prosvjedovali ispred varaždinske katedrale

'Budući da nas nitko u Katoličkoj crkvi ne shvaća ozbiljno, odlučili smo prosvjedovati ispred zagrebačke katedrale. Miran prosvjed održat će se u 10.30 sati, nakon čega ćemo svi otići na svetu misu.

Protestirat ćemo protiv jedne odluke biskupa varaždinskog, no želimo naglasiti kako nismo buntovnici, već mirni vjernici', navodi Josip Družinić u obavijesti o održavanju novog prosvjeda mještana Jakopovca i Kaštelanca.

Nezadovoljni dekretom varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka, kojim su ova mjesta iz župe Varaždinske Toplice pripojena župi Jalžabet, već su prosvjedovali ispred Društvenog doma u Jakopovcu, varaždinske katedrale i župne crkve u Varaždinskim Toplicama. Sada slijedi i prosvjed u Zagrebu, a ako je suditi po njihovoj odlučnosti, ozbiljnije bi trebalo shvatiti i poruku s jednog transparenta da će pravdu potražiti i u Vatikanu!

'Nije se s nama ni pokušao razgovor, tako da se sve odvijalo pod velom tajne. Tražili smo objašnjenja u biskupiji kod generalnog vikara, bez rezultata. Razgovarali smo sat vremena s ocem biskupom, nismo naišli na razumijevanje zbog našeg negodovanja, razgovarali smo s topličkim župnikom više od sat vremena, ništa od svega.

Budući da nemamo nikakvih naznaka da će se biskupov dekret povući ili staviti izvan snage, zaključali smo kapelicu u Jakopovcu kako bismo spriječili ulazak novom župniku u našu kapelu i krenuli u javnost s prosvjedima', veli Družinić, podsjećajući da su Jakopovec i Kaštelanec već pet stoljeća u župi Varaždinske Toplice.