OPASNA TINEJDŽERSKA IGRA

U napuštenoj kući našli oružje pa se igrali rata

17.02.2010 u 12:48

Bionic
Reading

U kući u selu Nurkovci kod Požege, koja je već godinama napuštena, trojica maloljetnika pronašla su tajno skladište oružja. Nakon što je otkrio da je njegov 15-godišnji sin do zuba naoružan, 39-godišnji otac obratio se policiji, predavši im sinove 'igračke' - automatsku pušku, streljivo i TNT

Otac je prijavio policiji da je njegov sin, zajedno sa svoja dva školska prijatelja, 16-godišnjakom i 17-godišnjakom, prije 15 dana u napuštenoj kući u selu Nurkovac, 10 kilometara udaljenom od Požege, pronašao veliku količinu raznog oružja i streljiva.

Policajcima je drugi dan predao 100 grama TNT eksploziva, 396 komada raznog streljiva, jednu automatsku pušku s odrezanom cijevi i četiri spremnika za automatske puške, koje je pronašao kod svog 15-godišnjeg sina. Od sve trojice maloljetnika policija je naknadno oduzela još 174 komada streljiva i veću količinu detonatora i upaljača koje su uzeli iz napuštene kuće.


Temeljem naloga suca istrage Županijskog suda u Požegi, policija je ubrzo izvršila i pretragu napuštene kuće u Nurkovcu na koju su ih uputili maloljetnici. U kuću u koju do dolaska trojice radoznalih dječaka godinama nije kročila ljudska noga, policajci su ušli s oprezom, dobro gledajući da pri ulasku u 'bunker' prepun oružja i sami ne nagaze na kakvu minu iznenađenja.

Ušavši u kuću, u sveopćem kaosu, pronašli su čak 8.430 komada raznog streljiva, veliku količinu detonatora, upaljača, detonirajućeg štapina i jednu ručnu bombu. S preostalim bombama koje su pronašli maloljetnici su se 'zaigrali bombaša', pa su 15-godišnjak i 16-godišnjak nedaleko od mjesta Kunovci bacili čak osam ručnih bombi i pritom ih aktivirali. Nasreću, opasna je igra prošla bez ozlijeđenih.

Kriminalističkom obradom utvrđeno je da je arsenal oružja uskladištio 70-godišnjak, koji je sada već bivši vlasnik kuće. Minsko-eksplozivna sredstva i streljivo prikupio je tijekom 1991. i 1992. godine od djelatnika HV-a, te ih je potom pohranio u kuću s namjerom da, između ostalog, prazni metke, topi mesing te ga potom prodaje kao sekundarnu sirovinu. Kako od 'biznisa' očito nije bilo ništa, starac je 2008. godine kuću prepunu oružja i eksploziva prodao 22-godišnjaku, koji nije ni slutio da je kupio pravi bunker.

Protiv 70-godišnjaka slijedi kaznena prijava i optužni prijedlog, a zbog čega je sada ostao i bez oružja koje je legalno posjedovao.