MASAKR U TURSKOJ

U napadu na svatove 45 mrtvih

05.05.2009 u 11:49

Bionic
Reading

Najmanje 45 osoba ubijeno je u napadu neidentificiranih napadača na sudionike jednog vjenčanja u ponedjeljak navečer u jugoistočnoj Turskoj, potvrdili su lokalni dužnosnici.

Obnašatelj dužnosti guvernera pokrajine Mardin Ahmet Ozen rekao je da su maskirani napadači naoružani automatskim puškama i bombama upali u kuću u selu Sultankoyu, oko 20 km udaljenom od Mardina, te počeli pucati na okupljene. Ministar unutrašnjih poslova Besir Atalay je izjavio da je uhićeno osam napadača koji su izveli ovaj svirepi zločin.

Turski mediji javili su da je selo Sultankoy posljednjih godina bilo poprištem krvavih sukoba dvaju suparničkih klanova, dok je agencija Anadolija javila da se na tragičnom vjenčanju udavala kći bivšeg seoskog poglavara.

Lokalni mediji tvrde da je među svatovima bio velik broj pripadnika Seoske straže, naoružane lokalne milicije koju je uspostavila turska država kako bi se borila protiv kurdskih separatista u tom području.

Prema bolničkim izvorima, najmanje 45 osoba u napaduje ubijeno, dok je 17 osoba ranjeno. Među ubijenima mnogo žena i djeca

Oružani sukobi između pripadnika suprotstavljenih klanova česti su u jugoistočnoj Turskoj, ali incidenti poput pokolja u Sultankoyu ipak su iznimno rijetki.

Razmjeri incidenta predstavljaju i veliki problem za nacionalnu vladu koja pokušava smanjiti napetosti u tom dijelu zemlje, u kojem se nalazi i jedno od žarišta kurdske pobune.

Turski ministar unutarnjih poslova Besir Atalay potvrdio je da je pokolj na vjenčanju u selu Sultankoyju posljedica obiteljske krvne zavade i nema nikakve veze s pripadnicima Kurdske radničke stranke (PKK).

Atalay je izjavio kako je nakon napada privedeno osam osoba. "Glavni tužitelj angažiran je cijelu noć na svjedočenju očevidaca. Uhićeno je i privedeno osam osoba, a oružje im je oduzeto. Riječ o krvnoj osveti među dvjema obiteljima", rekao je Atalay na konferenciji za novinare. Među ubijenima je 16 žena i šestero djece. Ubijeni su i mlada i mladoženja.

On je rekao da i među uhićenicima i među ubijenima ima mnogo ljudi istoga prezimena, što očito upućuje na obiteljsko nasilje. Na vjenčanju je bilo oko 200 uzvanika.