IZRAELSKO BOMBARDIRANJE

U napadima na Gazu ubijeno najmanje 195 ljudi

27.12.2008 u 14:29

Bionic
Reading

U izraelskim zračnim napadima u pojasu Gaze u subotu je ubijeno najmanje 195 ljudi i ranjeno 200, u najkrvavijem danu za Palestince u više od 20 godina

Na napade izraelskih ratnih zrakoplova i borbenih helikoptera palestinski militantni uzvratili su ispaljivanjem raketa u kojima je poginuo jedan izraelski civil, a ranjeno nekoliko drugih, priopćile su medicinske službe.

Crni dim nadvija se nad grad Gazu gdje ubijeni i ranjeni leže na tlu nakon što je u više od 30 zračnih napada uništeno nekoliko sigurnosnih objekata uključujući i dva gdje vladajući Hamas priređuje diplomske promocije za novake.

Među mrtvima su i šef policije kojega je postavio Hamas, Tawfiq Jabber, čelnik Hamasove sigurnosne i zaštitne postrojbe kao i guverner središnje Gaze, naveli su medicinski radnici.

Izraelska vojska izjavila je kako je ciljala "terorističku infrastrukturu" nakon nekoliko dana raketnih napada iz Gaze na Izrael te obećala da će nastaviti napade ukoliko bude potrebno, a da će moguća meta biti čelnici islamističke militantne skupine Hamas.

Hamas je obećao odmazdu kako bi osvetio mrtve, uključujući moguće samoubilačke bombaške napade unutar Izraela.

U petodnevnoj izraelskoj ofenzivi u ožujku ubijeno je više od 120 ljudi, ali je broj žrtava u subotu najviši za Palestince od njihova ustanka 1980-tih.