odgovornost za propust

Direktor izraelske vojno-obavještajne službe podnio ostavku

22.04.2024 u 11:57

Bionic
Reading

Direktor izraelske vojno-obavještajne službe Aman, koji je prošle godine priznao odgovornost za propuste koji su omogućili Hamasu da napadne Izrael 7. listopada, podnio je ostavku, objavila je u ponedjeljak izraelska vojska

General-bojnik Aharon Haliva jedan je od nekoliko visokih izraelskih zapovjednika koji su priznali da su propustili predvidjeti i spriječiti taj napad, najgori u povijesti Izraela.

"Obavještajni odjel pod mojim zapovjedništvom nije ispunio zadaću koja nam je povjerena. Taj crni dan prati me sve od tada", napisao je u pisanoj ostavci koju je objavila vojska.

Načelnik glavnog stožera izraelske vojske, general-pukovnik Herzi Halevi, i ravnatelj unutarnje obavještajne agencije Shin Bet, Ronen Bar, također su preuzeli odgovornost nakon Hamasova napada, ali su ostali na dužnosti dok traje rat u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu s druge strane nije do sada preuzeo odgovornost premda ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da većina Izraelaca smatra da nije učinio dovoljno kako bi se spriječilo napad ili od njega obranilo.