PODLEGLI GLADI, KUGI I KOLERI

U najvećoj europskoj kosturnici pronađene nove masovne srednjovjekovne grobnice

14.11.2017 u 15:26

Bionic
Reading

Arheolozi su u češkoj Kutnoj Hori pronašli više od 1500 kostura iz tridesetak masovnih grobnica koje datiraju iz 14. i 15. stoljeća, što se smatra najvećim otkrićem tog tipa u središnjoj Europi

U svakoj od grobnica u Kutnoj Hori položeno je između 50 i 70 ostataka ljudi za koje se smatra da su podlegli gladi te kugi i koleri.

'Ovo je najveća skupina srednjovjekovnih masovnih grobnica u središnjoj Europi, a najvjerojatnije i na čitavom Starom kontinentu. Kosturi su savršen primjer za proučavanje srednjovjekovne populacije. Moramo znati to da ovakve masovne grobnice predstavljaju uzorak populacije unutar kratkog vremenskog razdoblja, što je izuzetno važno za znanstvenike', kazao je Jan Frolik iz praškog Instituta za arheologiju, a prenosi RT.

Otkrivene grobnice su rasprostranjene duž čitave sjeverne strane, a dijelom i na zapadnoj te istočnoj strani kosturnice koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

Kosturnica u Kutnoj Hori Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Grobovi su dužine dva te dubine 2,5 metara, a u njima se nalazi nekoliko desetaka kostura za koje se smatra da pripadaju osobama umrlim od gladi ili nekih od tipičnih srednjovjekovnih bolesti u razdoblju od 1348. do 1350. godine.