FESTIVAL PIVA

U Münchenu otvoren 176. Oktoberfest

19.09.2009 u 18:29

Bionic
Reading

U subotu je u Münchenu počeo 176. Oktoberfest, tradicionalna svečanost ispijanja piva, na kojoj se tijekom idućih 16 dana očekuje šest milijuna gostiju iz Njemačke i cijelog svijeta

Festival je u podne otvaranjem prve bačve piva otvorio gradonačelnik Münchena Christian Ude i napunio kriglu premijeru Bavarske Horstu Seehoferu.

Festival koji će trajati do 4. listopada privlači velik broj Talijana i Nijemaca, ali i velike skupine mladih turista s drugih kontinenata. Prošle je godine tijekom festivala u šatorima prodano 6,6 milijuna jednolitarskih krigli piva.

Oktoberfest samo godina dana dijeli od 200. obljetnice njegova osnutka. Festival je prvi put održan 1810. kao ulično slavlje s utrkom konja u povodu vjenčanja bavarskog princa prestolonasljednika Ludwiga i saske princeze Therese, po kojoj se livada na kojoj se održava Oktoberfest zove Theresienwiese odnosno Terezina livada. Za 2010. planira se posebna inačica festivala, najavljeno je.

U subotu su zbog prijetnji islamističkih terorista Njemačkoj mjere sigurnosti pojačane u cijeloj zemlji, no Joachim Hermann, ministar unutarnjih poslova Bavarske, rekao je da nema posebnih prijetnji usmjerenih na festival.