INICIJATIVA 'ZELENI PONEDJELJAK'

U Ministarstvu zaštite okoliša jedan dan u tjednu ne jedu meso

29.02.2012 u 18:00

Bionic
Reading

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, na prijedlog udruge Prijatelja životinja, pridružilo se inicijativi 'Zeleni ponedjeljak', što podrazumijeva da njegovi djelatnici jedan dan u tjednu na jelovniku u svojem restoranu mogu izabrati isključivo bezmesnu hranu

Među glavnim razlozima za pridruživanje toj inicijativi jest činjenica da znatno onečišćenje okoliša dolazi iz stočarske industrije, koja je među 'najvećim generatorima stakleničkih plinova' koji izravno djeluju na klimatske promjene, navodi u priopćenju Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te poziva i druga tijela javne vlasti da podupru tu inicijativu te na svoje jelovnike uvedu jedan dan bez mesa.

Ministarstvo navodi da je prema UN-ovoj Organizaciji za hranu i poljodjelstvo (FAO) uzgoj stoke odgovoran za 18 posto ispuštanih stakleničkih plinova zbog vrlo velike količine energije potrošene za proizvodnju umjetnoga gnojiva, sječe šuma za pašnjake i uzgoj hrane za stoku te velike količine metana oslobođenog iz stajskoga gnojiva.

Ministarstvo također navodi kako UN procjenjuje da 'mesna industrija generira gotovo jednu petinu stakleničkih plinova koji ubrzavaju klimatske promjene' te da su potrebe za vodom za stoku goleme, znatno veće od onih za povrće ili žitarice. Procjenjuje se da je potrebno 15.500 litara vode za proizvodnju jednog kilograma mesa.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode također navodi kako u prosjeku oko 40 kalorija energije iz fosilnih goriva ide u jednu kaloriju goveđega mesa, u usporedbi s 2,2 za biljne bjelančevine.